Филмът "Опенхаймер" очаквано триумфира на "Оскар"-ите, Ема Стоун - с втора статуетка

Украйна със свой първи "Оскар"

Наградите "Оскар"
Наградите "Оскар" Източник: Pixabay

Драмата за създателя на атомната бомба "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан спечели седем награди "Оскар", включително и водещата за най-добър филм, съобщиха световните осведомителни агенции.

 

Останалите категории, в които "Опенхаймер" се наложи на наградите "Оскар", са за най-добър режисьор - Кристофър Нолан, най-добър актьор - Килиън Мърфи, актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни Младши, оригинална музика, операторско майсторство, монтаж.

 

Тричасова историческа драма за науката и политиката "Опенхаймер" се превърна в неочакван касов хит през лятото и събра почти 1 милион щатски долара приходи в киносалоните, като получи и отлична оценка от критиката.

 

Филмът
Филмът "Опенхаймер" Източник: Скрийншот видео кадър

Съперници на "Опенхаймер" в категорията за най-добър филм бяха "Барби", "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Заседналите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".

 

Това е първата продукция на Кристофър Нолан с награда "Оскар" за най-добър филм. Той преди това е печелил признание с трилогията "Батман в началото", "Черният рицар", "Черният рицар: Възраждане", "Престиж", "Генезис", "Мементо" и други филми. Това е и първата му награда "Оскар" за най-добър режисьор.

 

Приемайки златната си статуетка, Нолан отбеляза, че филмовият бизнес е на един век и продължава да се развива. Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в "Клети създания", а за най добра актриса в поддържаща роля - Давайн Джой Рандолф от "Заседналите".

 

Украинският филм "20 дни в Мариупол" получи филмова награда "Оскар" в категорията "Най-добър документален пълнометражен филм". Това е първата подобна награда за страната, съобщи УНИАН.

В тази номинация той се състезава със следните филми: "Боби Уайн: Президентът на народа", "Вечна му памет", "4 дъщери" и "Да убиеш тигър". Режисьорът Мстислав Чернов заяви от сцената, че би се радвал да не получи наградата, ако Русия не беше започнала пълномащабна война срещу Украйна.

"Това е първият "Оскар" в историята на Украйна. За мен е чест. Но аз може би съм първият режисьор в историята, който ще каже: "Иска ми се този филм да не съществува". Бих дал тази награда, ако Русия никога не бе нападнала Украйна, никога не бе превзела нашите градове, не бе убила десетки хиляди украинци, не бе държала заложници - цивилни и войници, които защитаваха земята си", отбеляза той.

Чернов завърши речта си с думите "Слава на Украйна!"

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени