Финландия и Швеция не са против разполагането на ядрени оръжия и бази на НАТО на тяхна територия

Ядрените оръжия, според източника на вестника, могат да бъдат поставени например на изтребители F-35

Улф Кристершон и Сана Марин
Улф Кристершон и Сана Марин Източник: EPA

Финландия и Швеция не са против разполагането на ядрени оръжия и бази на НАТО на тяхна територия. Законопроектът, който се разглежда от правителството на Финландия, не изключва разполагането на ядрени оръжия на нейна територия след присъединяването на страната към НАТО. Това съобщава вестник Iltalehti, позовавайки се на източници в областта на външната политика и сигурността на страната.

 

Според данни на изданието документът за влизането на Суоми в алианса е "на практика готов и ще бъде предаден до две седмици за обсъждане и консултации". В подготовката участват Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и кабинетът на президента. Законопроектът не налага забрана за разполагане на военни бази и военни контингенти на НАТО.

 

Премиерът на Финландия Сана Марин заяви, че страната ѝ не иска "да затваря нито една врата" към членството в Алианса. "Би било глупаво да се въвеждат ограничения, които всъщност могат да усложнят отбраната на Финландия", каза един от източниците, цитиран от вестник Iltalehti.

 

Ядрените оръжия, според източника на вестника, могат да бъдат поставени например на изтребители F-35.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон отбеляза, че Финландия и Швеция трябва да приемат всички възможности, които НАТО предоставя. Той не отрече възможното разполагане на ядрени оръжия на шведска територия, след като страната стане член на НАТО, което е завой спрямо позицията на предишното правителство. 

 

Премиерът Улф Кристершон, който пое управлението на Швеция преди две седмици, говори в Хелзинки на пресконференция с финландския си колега Сана Марин."Ще получите абсолютно същия отговор от мен, както и от финландския министър-председател. Съвсем естествено е Швеция и Финландия да действат много съвместно по тези въпроси и да имат абсолютно еднаква формализация. Така че нямам друго намерение, освен да вървя ръка за ръка и в този смисъл с Финландия", каза Кристершон пред репортери.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени