Финландия обяви официално кандидатурата си за член на НАТО

Ако бъде приета, границата на Русия с НАТО ще се увеличи със 1300 км

Сана Марин и Саули Ниинистьо
Сана Марин и Саули Ниинистьо Източник: Tr24.com

Финландия ще кандидатства за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Това обяви в неделя на пресконференция в Хелзинки президентът Саули Ниинистьо. "Днес президентът и комисията по външна политика и политика на сигурност решиха, че Финландия ще кандидатства за членство в НАТО", каза той.

 

На свой ред премиерът Сана Марин информира, че сега правителството ще внесе становището си в парламента. "Нашето решение е историческо. Най-важното е сигурността на Финландия и нашите граждани. Това решение укрепва сигурността и сътрудничеството на скандинавските страни", каза тя. В понеделник решението за присъединяване към алианса ще бъде обсъдено и, както се очаква, одобрено от най-висшия законодателен орган на републиката.

 

В Берлин външните министри на страните от Алианса провеждат неформална среща, на която присъстват и първите дипломати на Финландия и Швеция. Турция е единствената страна, която засега изрази резерви относно бързото присъединяване на двете държави заради подкрепата им към кюрдската организация ПКК. Ако Финландия бъде приета, границата на Русия с НАТО ще се увеличи със 1300 км.

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени