Финландия официално стана 31-та страна-член на НАТО (ВИДЕО, СНИМКИ)

Министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто предаде ратификационните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който, след като ги прие, обяви, че Финландия официално е станала член на НАТО

Министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто и Йенс Столтенберг
Министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто и Йенс Столтенберг Източник: NATO

Финландия официално стана пълноправен член на Северноатлантическия алианс. Тя е 31-ият член на НАТО, след като предаде ратификационните документи във Вашингтон, където се намира депозитарният фонд на Алианса. С тази стъпка приключи официалната процедура по присъединяване.

 

Документът за присъединяването на Финландия към НАТО
Документът за присъединяването на Финландия към НАТО Източник: Twitter

По време на официалната процедура в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предаде покана за присъединяване на Финландия от всички страни-членки на НАТО до финландския външен министър. Както съобщи телевизия Yle, министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто предаде ратификационните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който, след като ги прие, обяви, че Финландия официално е станала член на НАТО.

 

Полският министър-председател Матеуш Моравецки написа в Twitter: "Финладния вече е в НАТО! Поздравления!". 

 

 

Във вторник в централата на НАТО в Брюксел ще се проведе тържествена церемония за издигане на знамето на Финландия до знамената на други страни членки.

Присъединяването на Финландия към НАТО отбелязва края на ерата на неутралитет на страната, която след обявяването на независимостта си през 1917 г. остава извън всякакви блокове. Въпреки това Финландия става обект на съветска военна агресия в началото на Втората световна война, разпалена след договарянето на болшевишките Съвети и нацистка Германия.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени