Финландия остава "финландизирана" - не планира членство в НАТО

Американският държавен секретар Антъни Блинкен намекна в телевизионно интервю, че Хелзинки обмисля присъединяване към Алианса

Финландският премиер Сана Марин
Финландският премиер Сана Марин Източник: Twitter

Финландия не планира да се присъединява към НАТО в близко бъдеще, заяви премиерът на страната Сана Марин, цитирана от Ройтерс. Тя обаче заяви готовност да подкрепи своите европейски съюзници и Съединените щати, като участва в налагането на строги санкции срещу Русия, ако тя нападне Украйна. 

 

Отказът на страната да стане член на НАТО дава основания за паралели с нейното унизителното положение по време на студената война, когато външната й политика беше пряко зависима от Москва. Тогава се роди и понятието "финландизация", което означаваше "да станеш като Финландия", отнасяйки се до влиянието на Съветския съюз върху външната и отбранителна политика на страната.

 

Интересът на Финландия и Швеция към евентуално членство в НАТО се превърна в тема за дебат след серията от разговори между Русия и САЩ за архитектурата на сигурността в Европа.

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен намекна в телевизионно интервю, че Хелзинки обмисля присъединяване към Алианса, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще разглежда всяко разширяване на НАТО като елемент на конфронтация.

Още от "Светът"

Зеленски остро разкритикува предложението на Кисинджър Украйна да направи териториални отстъпки на Русия (ВИДЕО)

Зеленски изрази крайното си възмущение, че в света изобщо се чуват предложения да бъдат отчитани интересите на държавата-агресор, каквато Русия се явява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени