Финландия остава "финландизирана" - не планира членство в НАТО

Американският държавен секретар Антъни Блинкен намекна в телевизионно интервю, че Хелзинки обмисля присъединяване към Алианса

Финландският премиер Сана Марин
Финландският премиер Сана Марин Източник: Twitter

Финландия не планира да се присъединява към НАТО в близко бъдеще, заяви премиерът на страната Сана Марин, цитирана от Ройтерс. Тя обаче заяви готовност да подкрепи своите европейски съюзници и Съединените щати, като участва в налагането на строги санкции срещу Русия, ако тя нападне Украйна. 

 

Отказът на страната да стане член на НАТО дава основания за паралели с нейното унизителното положение по време на студената война, когато външната й политика беше пряко зависима от Москва. Тогава се роди и понятието "финландизация", което означаваше "да станеш като Финландия", отнасяйки се до влиянието на Съветския съюз върху външната и отбранителна политика на страната.

 

Интересът на Финландия и Швеция към евентуално членство в НАТО се превърна в тема за дебат след серията от разговори между Русия и САЩ за архитектурата на сигурността в Европа.

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен намекна в телевизионно интервю, че Хелзинки обмисля присъединяване към Алианса, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще разглежда всяко разширяване на НАТО като елемент на конфронтация.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени