Финландските десни партии се договориха да формират правителство

Правителството ще бъде от консервативната Национална коалиция, плюс евроскептичната, антиимиграционна партия "Финландците" и две по-малки формации

Петери Орпо
Петери Орпо Източник: Ройтерс

Финландската консервативна Национална коалиция, победила на парламентарните избори през април, постигна споразумение за съставяне на правителство на мнозинството с евроскептичната, антиимиграционна партия "Финландците" и две по-малки формации, каза нейният лидер Петери Орпо снощи, предоха Ройтерс и Франс прес.

 

"Всички проблеми са решени и документите са готови", каза Орпо – фискален консерватор, който е напът да стане следващият министър-председател на Финландия. След като успя да привлече Националната коалиция, националистите "Финландци", Шведската народна партия и Християндемократическата партия на Финландия към обща платформа, Орпо измества  финландската политика надясно и изпраща лявата министър-председателка Сана Марин в опозиция.

 

По време на преговорите, продължили 11 седмици, за това как да се управлява Финландия през следващите четири години, "Финландците" и Шведската народна партия се бориха да постигнат съгласие относно имиграцията, климатичната политика и финансите, но в крайна сметка постигнаха компромис.

 

Очаква се правителството на Орпо да ограничи фискалния дефицит чрез намаляване на обезщетенията за безработица и социалните помощи и чрез затягане допуска на имигранти и разхлабване на екологичните ангажименти. Всяка секторна политика обаче беше предмет на тежки преговори, но за момента не е ясно колко силна ще бъде всяка от приетите мерки.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени