Фон дер Лайен: Ако Путин иска да ме убие, той така или иначе ще го направи

Съюзниците на Украйна се стремят да доставят танковете преди началото на руската офанзива

Урсула фон дер Лайен в Киев
Урсула фон дер Лайен в Киев Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"Ако Путин иска да ме убие, той така или иначе ще го направи". Така в. "Файненшъл Таймс" описва обичайния отговор, който председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дава на онези от събеседниците си, които се притесняват за нейната безопасност при визитите ѝ в Украйна.

 

Вестникът отбелязва, че при визитата на Фон дер Лайен и 15 еврокомисари в Украйна са били предприети безпрецедентни мерки за сигурност. Те са пътували в строго охраняван влак от Полша за Киев, а в украинската столица са били взети допълнителни предпазни мерки, за да се осигури безопасното провеждане на срещите им с украински представители, както и на днешната среща на върха ЕС-Украйна.

 

Вестник "Вашингтон пост" цитира думите на Фон дер Лайен, която написа в Туитър, че "ЕС стои зад Украйна по-твърдо от всякога". Американският вестник цитира дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, който обеща вчера, че блокът ще удвои броя на украинските войници, които обучава от 15 000 на 30 000, и ще отпусне на Украйна допълнително 27 млн. долара за разминиране.

 

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Изданието посочва още, че Киев има големи надежди спрямо срещата на върха ЕС-Украйна, но че представителите на блока е малко вероятно да обещаят нещо конкретно, тъй като пълноправното членство в съюза на Украйна вероятно ще отнеме години, ако не и десетилетия.

 

Вестникът отбелязва обещанието на Фон дер Лайен да бъде създаден специален център в Хага за преследване на военни престъпления, извършени в Украйна. Центърът ще координира събирането на доказателства за военни престъпления чрез съвместни разследващи екипи, подпомагани от Агенцията за сътрудничество в криминалните разследвания на ЕС.

 

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Присъединяването на Украйна към ЕС е главна тема на визитата на Урсула фон дер Лайен в Киев, пише в заглавие френският в. "Монд". Френското издание привежда думите на председателката на ЕК след срещата ѝ с украинския президент Володимир Зеленски: "Бъдещето на нашия континент се пише тук, в Украйна", и отбелязва, че това е четвъртото ѝ посещение в Киев от началото на войната.

 

Украински войници ще започнат да се обучават за използването на танкове "Леопард 2" от следващата седмица, пише още в заглавие в. "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че шестседмичната програма за обучение е част от ангажимента на европейските страни, за бърза доставка на западни танкове на Киев, пише БТА.

 

Британският вестник посочва, че съюзниците на Украйна се стремят да доставят танковете преди началото на очакваната нова руска офанзива през пролетта. Изданието отбелязва, че решението на Берлин за изпращане на германски танкове "Леопард 2" на Украйна е преломен момент за западната помощ за Киев. 

 

Изданието коментира изказването на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, който каза вчера преди среща с украински служители в сферата на отбраната, че екипажите за бойните танкове ще бъдат обучавани в рамките на мисия на Европейския съюз. Борел каза още, че западните бойни танкове ще допринесат за "значимо укрепване на военния капацитет на Украйна".

 

Източник от сферата на сигурността е споделил пред вестника, че стотици украински войници вече са пристигнали в бази в Германия и Полша за обучение за използване на германските танкове. По думите му, всичко се "извършва максимално бързо, защото украинците осъзнават критичния характер на положението".

 

 

 

 

 

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени