Фон дер Лайен: ЕК ще отблокира 137 милиарда евро за Полша

Това са много пари, ще ги използваме добре, посочи от своя страна полският премиер Доналд Туск

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Twitter

Европейската комисия ще отблокира 137 милиарда евро за Полша. Това обяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен, която е на посещение във Варшава, след като новото полско правителство започна да прилага реформи, които, според него, ще възстановят съдебната независимост в страната, предаде Ройтерс.

 

Отключването на парите за справяне с икономическите последствия от коронавирусната пандемия беше основен приоритет на новото правителство на Доналд Туск, като получаването на достъп до тях ще осигури инвестиционен тласък за полската икономика, която беше ударена от последиците от войната в Украйна и изпитва затруднения заради слабостта на големия търговски партньор в лицето на Германия.

 

Еврокомисията ги блокира в рамките на споровете си за върховенството на закона и медийната свобода с предишното полско управление - на консерваторите от партията "Право и справедливост". Фон дер Лайен обяви, че формалното решение за отблокирането на средствата ще бъде взето следващата седмица.

 

"Имам добри новини. Следващата седмица колегията ще излезе с две решения относно европейските фондове, които в момента са блокирани за Полша. Тези решения ще доведат до предоставянето на до 137 милиарда евро за Полша", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция във Варшава.

 

Полша ще получи достъп до средства за около 60 млрд. евро, предназначени да помогнат на страните в ЕС да се възстановят от пандемията от Covid-19, както и за преходния период за отказ от изкопаемите горива.

 

Освен това Варшава ще може да използва около 76,5 млрд. евро от кохезионни фондове, предназначени да помогнат за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните членове на Европейския съюз.

 

"Това са много пари, ще ги използваме добре", посочи от своя страна полският премиер Доналд Туск. Полша вече получи достъп до 5 милиарда евро, които не зависят от условията на върховенството на закона, отбелязва Ройтерс.

 

Задачата на новото правителство се усложнява от факта, че президентът Анджей Дуда, който може да налага вето на закони, е съюзник на "Право и справедливост" и факта, че партията има лоялни хора на важни позиции в съдебната система.

 

Представители на ЕС обаче приветстваха плана за действие на Полша за възстановяване на върховенството на закона.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени