Фон дер Лайен към путиниста Орбан: Прокарвате чуждо влияние през задната врата

Шокиран съм от речта на Орбан, заяви Манфред Вебер

Урсула фон дер Лайен и Орбан
Урсула фон дер Лайен и Орбан Източник: EPA

Унгария твърди, че се бори с нелегалната миграция, пази границата и задържа престъпниците, но това не е борба с нея, а прехвърляне на проблемите на съседните ѝ страни, заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в отговор на речта на унгарския премиер Виктор Орбан. В нея той очерта борбата с незаконната миграция като един от приоритетите на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

 

Фон дер Лайен посочи, че за преодоляване на този проблем е нужно единство и солидарност между страните членки на ЕС, и напомни, че правителството на Орбан миналата година е освободило предсрочно от затвора трафиканти на хора.

 

Тя запита унгарския премиер за поканените в Унгария без допълнителни проверки руски граждани, както и за разположените на унгарска територия китайски полицаи. "Това е чуждо влияние през задната врата", отбеляза председателката на ЕК, цитирана от БТА.

 

Тя коментира и непрекъснатите спънки от страна на Будапеща за помощта за Украйна, като отбеляза, че разкъсваната от война страна е на прага на третата си военна година. 

 

"Все още обаче има хора, които приписват вината не на нападателя, а на нападнатия. Не на стремежа на Путин към власт, а на стремежа на Украйна към свобода. Бихте ли обвинили унгарците за събитията от 1956 г. и влизането на съветските танкове? Бихте ли обвинили чехите и словаците за събитията от 1968 г., или литовците за 1991 г. Ние, европейците, може да имаме различна история и езици, но в тях няма дума, в която "мир" да означава да се предам и независимост да е синоним на окупация", каза Фон дер Лайен.

 

Орбан обаче отхвърли сравнението ѝ, като отговори: "Има една английска поговорка - ако искаш да спечелиш, трябва да си готов да загубиш. Изправени сме пред загуба на фронта в Украйна. ЕС води погрешна политика."

Фон дер Лайен отбеляза още, че вместо да се търсят алтернативни енергийни източници, "една държава членка решава, че ще купува изкопаеми горива от Русия".

 

"Няма извинения – който иска да е в Европа, трябва да има европейска солидарност", подчерта тя и напомни за наводненията преди три седмици, които засегнаха тежко и Унгария, която получи европейска помощ за възстановяване.

 

Дебатите в залата на ЕП бяха емоционални, а повечето изказвания на представители на различните политически групи - критични.

 

"Шокиран съм от речта на Орбан. Той говореше за земеделие, за миграция, но не спомена Украйна. Нямаше нито едно изречение за Украйна. Сега е момент за солидарност. Защо вие като борец за свобода игнорирате желанието на украинците да живеят в мир и свобода? Посетихте Путин през 2022 г. Няколко дни по-късно той нападна Украйна. Какво му казахте? 48 часа по-късно той бомбардира болници, имаше убити деца. Това беше пропаганда. Пътуването ви не беше мирна мисия. Никога не е било", каза от трибуната председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер.

 

Валери Айе от "Обнови Европа" призова да бъде отнето правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. "От момента, в който поехте председателството, се кланяте на Путин, помагате на руски граждани, китайски полицаи патрулират по вашите улици. Накъде гледате всъщност - към Брюксел или към Москва? Към Брюксел или към Пекин?", каза тя.

 

На свой ред Тери Райнтке от групата на зелените отбеляза, че Виктор Орбан няма да остане ненаказан. "Не сте добре дошъл тук. Това е домът на европейската демокрация, не на корупцията, лъжите, пропагандата и тоталитарното управление. Вие сте слуга на опасен и брутален диктатор - Владимир Путин. Не сте силен ръководител. Откраднахте демокрацията и парите от гражданите. Не би трябвало въобще да сте тук", каза Райнтке. Мартин Ширдеван от групата на левицата също изрази мнение, че е било грешка председателството на Съвета на ЕС да бъде поверено на Унгария.

 

Последва контрареакция от унгарския премиер Виктор Орбан, който определи повечето изказвания като "политически нападки" и каза: "Ако вие ме нападате, аз ще защитя нашата държава".

Още от "Светът"

Тръмп е държал в скута си Путин - тайно му е предал дефицитни тестове за COVID в началото на пандемията

Разкритията са направени в най-новата книга на журналиста Боб Удуърд, който нашумя в целия свят с разкриването на аферата "Уотъргейт", довела до оставката на президента Ричърд Никсън

Прочетете повече прочетете повече

Русия плаща на бандити, за да сеят "хаос" в Европа, предупреждава шефът на британското контраразузнаване MI-5

Ръководителят на британската МI-5 Кен Маккалъм предупреждава, че Русия и Иран наемат престъпници на ниско ниво, които да предприемат саботажни мисии и атаки срещу дисиденти в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени