Фон дер Лайен: Критерият за мен е депутатите, с които искаме да работим, да са в полза на Европа, в полза на Украйна срещу Русия и в полза на върховенството на закона

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е "много натъжен от двусмислието на някои политически изявления", идващи от Фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Блумбърг

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново отговори на критиките, които осъждат желанието ѝ да си сътрудничи с десни групи в Европейския парламент, предаде ДПА.

 

"Става дума за спечелване на политическите сили, които са толкова важни за мнозинството в центъра", заяви в интервю за радио "Дойчландфунк" Фон дер Лайен.

 

Тя посочи, че ще работи с демократични партии и политици, независимо от политическата им група в парламента. "Критерият за мен е депутатите, с които искаме да работим, да са в полза на Европа, в полза на Украйна срещу Русия и в полза на върховенството на закона", заяви тя, визирайки членовете на европарламента.

 

Фон дер Лайен за първи път се сблъска с критики през април, след като не изключи сътрудничество в Европейския парламент с дясната група на Европейските консерватори и реформисти, която включва крайнодясната партия "Италиански братя" на премиерката на Италия Джорджа Мелони.

 

Във връзка с това вчера германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е "много натъжен от двусмислието на някои политически изявления", идващи от Фон дер Лайен, която се кандидатира за втори мандат като председател на Европейската комисия. 

 

"Ще бъде възможно да се създаде само такова председателство на комисията, което се основава на традиционните партии ... Всичко друго би било грешка за бъдещето на Европа", добави Шолц.

Още от "Светът"

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени