Фон дер Лайен пристига в Скопие, за да обсъди българо-македонския спор

Ден след посещението на фон дер Лайен еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, който беше в България миналата седмица, идва в страната

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Twitter

Спорът между Република Северна Македония и България и неговото преодоляване ще бъде основната тема на разговорите между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и македонските лидери.

 

Посоката на преговорите, дали ще има послания само към Скопие или към България, блокирала процеса на започване на преговорите за членство в Съюза, не се разкрива от кабинета на председателя на ЕК. Единственото послание от там е, че Европейският съюз държи на региона, информира скопският телевизионен канал "Сител", цитиран от Агенция Фокус.

 

Тя ще се срещне с лидери и ще обсъди двустранните отношения с ЕС и регионалните въпроси, перспективите за преговори за членство на Северна Македония са част от по-широка дискусия, целта на председателя е да потвърди ангажимента си към региона и перспективите за преговори за членство в ЕС с тези страни, когато времето и условията са добри и преговорите приключат, каза говорителят на Комисията Дана Спинант.

 

Междувременно в началото на предизборната кампания посланикът на ЕС Гиър отказа да коментира очакванията от местните избори. Ден след посещението на фон дер Лайен еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, който беше в България миналата седмица, идва в страната. Там той обсъди преодоляването на българската блокада в началото на преговорите на РСМ със Съюза.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени