Фон дер Лайен заминава за Киев, за да обсъди със Зеленски нуждите на Украйна преди зимата

Тя отбеляза, че голяма част от енергийната инфраструктура е унищожена от руските въздушни удари

Володимир Зеленски и Урсула фон дер Лайен
Володимир Зеленски и Урсула фон дер Лайен Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че утре ще пътува до Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски нуждите на неговата страна в навечерието на зимата.

 

Тя отбеляза, че голяма част от украинската енергийна инфраструктура е унищожена от руските въздушни удари и за възстановяването ѝ ще послужат средствата, придобити от печалбите от запорираното в ЕС руско имущество по силата на европейските санкции.

 

По нейните думи ЕС е готов да предостави на Киев още 160 милиона евро за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната мрежа. От началото на руското военно нападение преди две години ЕС е осигурил над два милиарда евро подкрепа за покриване на нуждите от енергия на Украйна, добави тя.

 

Според председателя на ЕК осигурената подкрепа, включително със свързването на електропреносните мрежи на ЕС и на Украйна през 2022 г., покрива около 25 на сто от зимното потребление на нападнатата страна. Фон дер Лайен уточни, че руските удари са унищожили 80 на сто от украинските ТЕЦ и 1/3 от ВЕЦ в страната. 

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени