Фонд, оглавяван от дъщерята на Путин, стана съсобственик на най-големия производител на дронове в Русия

Преди време руският диктатор Владимир Путин призова за увеличаване на производството на дронове

Путин и дъщеря му Катерина Тихонова
Путин и дъщеря му Катерина Тихонова Източник: Getty Images/Reuters

Оглавяваният от дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова Национален фонд за интелектуално развитие (NIR), по-известен като "Иннопрактика", купи дял в най-големия руски производител на дронове Geoscan. Това следва от данните на Kontur.Focus, които привлякоха вниманието на изданието Verstka. NIR придоби 10% дял в "Геоскан" от основателя на компанията Алексей Семенов, който притежава 87,5%. Останалите 2,5% се контролират от изпълнителния директор на компанията Алексей Юрецки, съобщава The Moscow Times.

 

Групата компании "Геоскан" произвежда дронове за гражданска авиация, както и софтуер за обработка на фотограметрични данни. Украйна наложи санкции на "Геоскан" в началото на юли 2023 г., обяснявайки това с факта, че "продуктите на компанията са интегрирани във веригата на производство на военни стоки и/или услуги с двойна употреба".

 

Производителят на дронове
Производителят на дронове "Геоскан" Източник: Геоскан

Причината за налагането на санкции на Киев беше изявлението на ръководителя на правителството на Башкортостан Андрей Назаров, който обяви създаването на дронове за войната в Украйна като част от дейностите, които се извършват н абаза мощностите на "Геоскан-Уфа".

 

До юли 2022 г. "Геоскан-Уфа" беше част от групата компании "Геоскан", но Семьонов продаде 40% от компанията на Венер Мирзаянов, изпълнителен директор на "Урал-Трейдинг", който притежаваше останалите 60%. Самата "Урал-Трейдинг" е собственост на 67-годишния Халит Зарипов - неизвестен за медиите човек. Компанията се занимава с множество дейности, от оценка на недвижими имоти до продажба на бира и месо. В профила й няма производство на дронове.

 

Преди време руският диктатор Владимир Путин призова за увеличаване на производството на дронове. Ставаше дума обаче за малогабаритните дронове камикадзе "Куб" и "Ланцет", които се произвеждат от предприятия, които са част от "Ростех".

 

Путин също така отбеляза бързото развитие на индустрията за безпилотни летателни апарати и призна, че на Русия може и да не са й достатъчно 1 млн. специалисти, които правителството планира да обучи до 2030 г. На свой ред властите са готови да похарчат 200 милиарда рубли до 2030 г. за закупуване на граждански дронове за правителствени агенции и държавни компании. Само до 2026 г. се предвижда да бъдат закупени 250 хиляди единици дронове, 90% от които ще бъдат от лек и среден клас (до 30 кг).

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени