Фонд, оглавяван от дъщерята на Путин, стана съсобственик на най-големия производител на дронове в Русия

Преди време руският диктатор Владимир Путин призова за увеличаване на производството на дронове

Путин и дъщеря му Катерина Тихонова
Путин и дъщеря му Катерина Тихонова Източник: Getty Images/Reuters

Оглавяваният от дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова Национален фонд за интелектуално развитие (NIR), по-известен като "Иннопрактика", купи дял в най-големия руски производител на дронове Geoscan. Това следва от данните на Kontur.Focus, които привлякоха вниманието на изданието Verstka. NIR придоби 10% дял в "Геоскан" от основателя на компанията Алексей Семенов, който притежава 87,5%. Останалите 2,5% се контролират от изпълнителния директор на компанията Алексей Юрецки, съобщава The Moscow Times.

 

Групата компании "Геоскан" произвежда дронове за гражданска авиация, както и софтуер за обработка на фотограметрични данни. Украйна наложи санкции на "Геоскан" в началото на юли 2023 г., обяснявайки това с факта, че "продуктите на компанията са интегрирани във веригата на производство на военни стоки и/или услуги с двойна употреба".

 

Производителят на дронове
Производителят на дронове "Геоскан" Източник: Геоскан

Причината за налагането на санкции на Киев беше изявлението на ръководителя на правителството на Башкортостан Андрей Назаров, който обяви създаването на дронове за войната в Украйна като част от дейностите, които се извършват н абаза мощностите на "Геоскан-Уфа".

 

До юли 2022 г. "Геоскан-Уфа" беше част от групата компании "Геоскан", но Семьонов продаде 40% от компанията на Венер Мирзаянов, изпълнителен директор на "Урал-Трейдинг", който притежаваше останалите 60%. Самата "Урал-Трейдинг" е собственост на 67-годишния Халит Зарипов - неизвестен за медиите човек. Компанията се занимава с множество дейности, от оценка на недвижими имоти до продажба на бира и месо. В профила й няма производство на дронове.

 

Преди време руският диктатор Владимир Путин призова за увеличаване на производството на дронове. Ставаше дума обаче за малогабаритните дронове камикадзе "Куб" и "Ланцет", които се произвеждат от предприятия, които са част от "Ростех".

 

Путин също така отбеляза бързото развитие на индустрията за безпилотни летателни апарати и призна, че на Русия може и да не са й достатъчно 1 млн. специалисти, които правителството планира да обучи до 2030 г. На свой ред властите са готови да похарчат 200 милиарда рубли до 2030 г. за закупуване на граждански дронове за правителствени агенции и държавни компании. Само до 2026 г. се предвижда да бъдат закупени 250 хиляди единици дронове, 90% от които ще бъдат от лек и среден клас (до 30 кг).

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени