Forbes: Украинските F-16 нанесоха първите въздушни удари и това е само началото

Според украинския президент Володимир Зеленски F-16 са свалили руски крилати ракети по време на мащабната руска атака в понеделник

Украински F-16
Украински F-16 Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Изтребителите F-16, прехвърлени на Украйна от западните съюзници, постигнаха първите си победи във въздуха - три седмици след пристигането на първия от обещаните самолети в Украйна. Според украинския президент Володимир Зеленски F-16 са свалили руски крилати ракети по време на мащабната руска атака в понеделник.

 

Според анализатора на  Forbes  Дейвид Акс от самото начало е било очевидно, че украинските ВВС ще използват F-16 за противовъздушна отбрана, тъй като те са били снабдени с ракети въздух-въздух AIM-9 и AIM-120 с радиолокационно насочван и са липсвали боеприпаси въздух-земя, въпреки че са широко съвместими с предоставените на Украйна най-добри противорадарни ракети западно производство, които са с GPS насочване.

 

Украински F-16
Украински F-16 Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Съвсем логично е F-16 да извършват патрулиране в украинското въздушно пространство, пише Forbes. Украйна е подложена на непрекъснати въздушни атаки, а въоръжените й сили мобилизират всички налични оръжия, за да отблъскват ежедневните нападения.

 

"Модернизираните изтребители от 80-те години на миналия век са добре оборудвани за тази роля. Украинските военновъздушни сили въоръжават своите F-16 от 80-те години на миналия век с AIM-120B от 90-те години на миналия век, които имат обсег до 40 мили. За по-близък бой F-16 са оборудвани с ракети AIM-9L/MS, представени за първи път през 80-те години на миналия век, които могат да поразяват цели на няколко километра разстояние, като следват техните инфрачервени сигнали", се казва в статията.

 

Както подчертава анализаторът, въпреки че това не са най-модерните ракети въздух-въздух, те са надеждни и налични в арсеналите на съюзниците на Украйна. За украинските ВВС няма да е трудно да поддържат своите F-16 в пълна бойна готовност, дори ако през следващата година на въоръжение постъпят още изтребители от западните съюзници.

 

В същото време, отбелязва анализът, използването на F-16 ще се разшири. "Първите полети на украинските F-16 бяха насочени към руски крилати ракети, които не могат да бъдат поразявани от украинската ПВО. С пристигането на повече изтребители и разширяването на задачите на украинските ВВС F-16 могат да атакуват: руски изтребители и батареи за противовъздушна отбрана на руските ВВС", се казва в статията.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени