Forbes: Украйна загуби редкия шанс да унищожи десетки руски Су-34 заради политиката на САЩ

Сега руснаците изтеглиха почти всичките си Су-34 извън зоната на поражение на ракетите ATACMS

Руски Су-34
Руски Су-34 Източник: Thedefensepost

Украйна имаше шанс едновременно да унищожи десетки руски самолети Су-34, но поради забраната на САЩ за използване на оръжия с голям обсег срещу Русия като ракетите ATACMS, въоръжените сили на Украйна не можаха да ги използват и сега е твърде късно.

 

Според  Forbes  от няколко месеца Украйна иска разрешение от чуждестранни съюзници да използва мощните балистични ракети, за да нанася удари по руски военни самолети, които са дислоцирани на летища в Русия близо до границата.

 

След като съюзниците отказаха, Украйна засили атаките си срещу най-уязвимите руски летища, използвайки собствени оръжия. В събота украински дронове удариха военновъздушна база в Морозовск в Южна Русия, на 200 мили от фронтовата линия. Според украинското разузнаване в резултат на нападението е унищожен изтребител-бомбардировач Су-34 на руските ВВС, повредени са още два Су-34, изгорял е и склад за боеприпаси.

 

Нанасяйки удари по летища близо до руско-украинската граница, Украйна се надява да унищожи изтребителите-бомбардировачи Су-34, тъй като изстрелваните от тях планиращи бомби КАБ са решаващ фактор за почти всички скорошни победи на Русия по цялата фронтова линия.

 

Въпреки това, както отбелязва вестникът, подобни нападения стават все по-трудни за извършване, тъй като руснаците прехвърлят военните си самолети в по-малко уязвими бази.

 

"Рядка възможност да се нанесе сериозен удар по инфраструктурата на КАБ се появи това лято, когато 47-и гвардейски бомбардировъчен авиационен полк на ВВС на ВВС на РФ разположи десетки Су-34 от около 100, налични на въоръжение, в откритата авиобаза Воронеж-Малшево в Южна Русия, на 100 мили от границата с Украйна", пише Forbes.

 

Както отбелязва вестникът, Воронеж-Малшево е доста добре защитена база, така че украинците поискаха разрешение да изстрелят ракети ATACMS по нея, които са почти невъзможни за прихващане. Но администрацията на американския президент Джо Байдън отказа.

 

Самите руснаци, наблюдавайки преговорите по ATACПS, взеха рядко превантивно решение за тях да изтеглят Су-34 от Воронеж Малшево и други гранични летища.

 

"Днес много Су-34 са в бази на стотици километри от границата. Те не са неуязвими за украинските дронове - най-отдалечените модели летят на повече от 1000 мили. Но те са защитени от повечето украински дронове, както и от ракетите ATACMS, най-мощните от които имат обхват от само 190 мили. Ако Белият дом някога даде разрешение за нападения на ATACMS срещу руски бази, тогава ще е твърде късно. Най-ценните цели може да са твърде далеч", отбелязва Forbes.

 

Разбира се, някои Су-34, както и някои запаси от бомби КАБ, остават на граничните летища като Морозовск. Но за да спре бомбардировките, Украйна трябва да унищожи десетки Су-34, а не един или няколко. А по-интелигентното предислоциране на руските войски прави тази задача все по-трудна, заключава изданието.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени