Fox News: Тръмпистите в Конгреса настояват да се прекрати помощта за Украйна

Вместо за помощ за Украйна, тези средства според тях, трябвало да се насочат за решаване на вътрешни проблеми, преди всички миграционната криза

Мат Гейц
Мат Гейц Източник: AP

Група републиканци начело с члена на Камарата на представителите на американския Конграс Мат Гейц подготвиха проеторезолюция "Относно умората от Украйна", в която призовават да се прекрати военната и финансова помощ за Киев и да се настоява и способства за мирно споразумение мужду Украйна и Русия. Това съобщи Fox News

 

В резолюцията, дело на Гейц и още 9 републиканци, се отбелязва, че от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна на 24 февруари м.г. САЩ са предоставили на Киев повече от $110 млрд. финансова, военна и хуманитарна помощ, в това число помощ в сферата на отбраната за $27,4 млрд.

 

Документът изброява предаденото на Киев военно оборудване, а така също се цитират думи на представители на Пентагона, че тази помощ "сериозно е изтощила запасите на САЩ, което е отслабило готовността на Съединените щати за евентуалин конфликт". 

 

Тръмпистите освен това твърдят, че подкрепата за Украна от страна на САЩ е довела до ръст на жертвите сред гражданското население, които по американски оценки са около 40 000. 

 

Вместо за помощ за Украйна, тези средства според тях, трябвало да се насочат за решаване на вътрешни проблеми, преди всички миграционната криза. 

 

"Америка се намира в състояние на управляем упадък и той ще се засилва, ако продължим да харчим парите на данъкоплатците за една външна война. Трябва да преустановим всякаква помощ за Украйна и да поискаме участниците в този конфликт незабавно да постигнат мирно споразумение", заявява Гейц. 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени