Франция обеща да достави на Украйна изтребители Mirage 2000 в началото на 2025 г

Iамолетите се адаптират за използване на високоточни AASM бомби

Изтребител Мираж 2000
Изтребител Мираж 2000 Източник: Wikipedia

Париж ще прехвърли изтребители Mirage 2000 в Киев в началото на 2025 г. Това съобщи министърът kd външните работи на Франция Жан-Ноел Баро на съвместна пресконференция с украинския външен министър Андрий Сибиха.

 

"Първият самолет Mirage 2000 ще бъде предоставен на Украйна в началото на следващата година", цитира Канал 24 думите на Баро. Министърът също така отбеляза, че Франция ще обучава украински пилоти да управляват тези изтребители. Освен това Париж ще продължи да помага на Украйна с ремонта на машини и оборудване на нейна територия.

 

Баро подчерта, че въпреки всички трудности Украйна остава един от основните приоритети за Франция. Владимир Путин направи голяма грешка, като нападна Украйна, добави той. Ръководителят на ведомството също така посочи, че Русия води кървава война, която няма оправдание, но това няма да разклати решимостта на Париж да продължи да оказва помощ на Киев.

 

На 8 октомври френският министър на отбраната Себастиан Лекорню заяви, че Франция възнамерява да прехвърли на Украйна изтребители Mirage 2000, които ще бъдат оборудвани с най-новите технологии, преди да бъдат изпратени. Той не назова точните срокове на доставките, но отбеляза, че те ще се осъществят през първата половина на 2025 г.

 

По-рано Sud Ouest писа, че някои от изтребителите Mirage 2000-5 ще бъдат модернизирани, за да се увеличи ефективността им при поразяване на наземни цели. По-специално, самолетите се адаптират за използване на високоточни AASM бомби.

 

Mirage 2000 е многоцелеви изтребител от четвърто поколение, разработен от френската компания Dassault през 70-те години на миналия век. Той е в състояние да изпълнява широк спектър от задачи - от прихващане на въздушни цели до нанасяне на високоточни удари по наземни цели. Този самолет се превърна в един от най-успешните проекти на френската авиация.

 

Mirage 2000 първоначално е създаден като отговор на появата на нови съветски изтребители. Първият си полет прави през 1978 г., а серийното производство започва в началото на 1980-те години. Оттогава самолетът участва в редица военни конфликти, демонстрирайки своята ефективност и надеждност. Изтребителят е способен да използва ракети с голям обсег SCALP и Storm Shadow, както и интелигентни бомби AASM Hammer.

 

Източник: The Moscow Times

 

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени