Франция предизвиква "стратегическа дилема" пред Русия - обмисля изпращането на специални части в Украйна

В същото време пет държави обявиха готовността си да изпратят военните на територията на Украйна.

Френски спецчасти
Френски спецчасти Източник: AFP

Френските власти обмислят възможността да позволят на специалните сили и военните части да се разположат в Украйна, пише вестник Le Monde. Според източниците на вестника Париж предлага да се позволи на командоси и други военни части да преминат украинската граница, за да се постави "стратегическа дилема" пред Русия. Източници на изданието смятат, че присъствието на френски части ще помогне за защитата на някои територии на Украйна от руски удари.

 

Към момента френските власти отричат техни военни да са в Украйна. В същото време от началото на инвазията в страната присъстват държавни служители, свързани със западните разузнавателни служби, често с военен статут, включително агенти под прикритие, посочва вестникът.

 

"Действията на тези служби по своята природа са тайни и следователно не са подвластни на законите на войната", каза Венсан Круз, бивш служител в Генералната дирекция за външна сигурност на Франция.

 

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: Getty Images

Еманюел Макрон беше първият, който заяви, че страните от ЕС могат да изпратят свои войски в Украйна. "Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален и одобрен начин. Но нищо не може да бъде изключено в бъдеще", каза Макрон след срещата на върха в Париж.

 

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отрече думите на френския президент за възможността за изпращане на войски на НАТО в Украйна.

 

В същото време пет държави обявиха готовността си да изпратят военните на територията на Украйна. Канадският министър на отбраната Бил Блеър отбеляза, че Отава може да изпрати ограничен брой военни за обучение на въоръжените сили на Украйна.

 

Естонският премиер Кая Калас заяви, че страната обмисля "всички възможности" без изключение, литовските власти отбелязаха, че могат да изпратят част от военните за обучение на украински войници, добавяйки, че доставката на оръжие и боеприпаси ще остане приоритет.

 

Началникът на Генералния щаб на отбраната на Холандия генерал Оно Айхелсхайм заяви, че смята за възможно изпращането на войници в Украйна, отбелязвайки обаче, че "все още не е време за това". Обединеното кралство няма планове за мащабно разполагане на войски в Украйна, заяви говорител на премиера Риши Сунак, но малък брой британски спецназовци вече са там.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени