Франция ще даде съвсем скоро 78 самоходни оръдия CAESAR на Украйна

Според френския министър на отбраната, страната също възнамерява да достави на Украйна 80 хиляди снаряда за 155-мм оръдия през 2024 г.

САУ CAESAR
САУ CAESAR Източник: Telegram

Франция скоро ще може да достави на Украйна 78 самоходни оръдия CAESAR и да увеличи доставките на артилерийски снаряди. Това съобщи на 26 март на пресконференция френският министър на отбраната Себастиан Льокорну, цитиран от Асошиейтед прес.

 

Лекорну заяви, че е постигнато споразумение между Франция, Украйна и Дания за финансирането на 155-мм самоходни оръдия CAESAR, което ще позволи на Франция "бързо да ги достави" в Киев.

 

Според министъра Франция също възнамерява да достави на Украйна 80 хиляди снаряда за 155-мм оръдия през 2024 година.

 

Лекорну отбеляза, че от началото на пълномащабната война Франция е предоставила на Украйна 30 хиляди артилерийски боеприпаси.

 

Самоходното оръдие CAESAR е с калибър 155 мм и е способно да стреля на разстояние до 42 км, изстрелвайки около шест снаряда в минута.

 

Безконтактните детонатори дават възможност за детониране на снаряди във въздуха, преди контакт с цел или повърхност. Устройството може да се движи със скорост до 80 км/ч по пътя и 50 км/ч извън пътя.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени