Франция спря да предлага безплатни тестове за коронавирус за всички

Тестовете ще останат безплатни за хора с медицинско предписание, които са имали скорошен контакт със заразен човек

Край на безплатните тестове за коронавирус във Франция
Край на безплатните тестове за коронавирус във Франция Източник: Zonanews
В петък Франция спря да предлага безплатни тестове за коронавирус за всички в рамките на последните усилия на правителството да подтикне отказалите се да се ваксинират срещу вируса. За получаване на здравен пропуск, който е необходим за достъп до кафенета, ресторанти, спортни съоръжения и места за развлечение, като например кина, е необходим отрицателен тест, доказателство за възстановяване или пълна ваксинация, пише БНР.
 
Тестовете бяха безплатни, докато кампанията за ваксиниране във Франция се разгърна с пълна сила, но правителството заяви, че не ги разглежда като алтернатива на ваксинацията, след като всеки желаещ може лесно да си направи инжекция. Близо седемте милиона пълнолетни във Франция, които не са ваксинирани или са ваксинирани само частично, сега ще трябва да плащат между 22 и 44 евро за тест.
 
Тестовете ще останат безплатни за хора с медицинско предписание, които са имали скорошен контакт със заразен човек, които наскоро са имали положителен тест или които са сертифицирани като непоносими към ваксини.
 
Освен че ще насърчи повече хора да се ваксинират, мярката ще помогне на правителството да ограничи разходите за тестове, които се очаква да възлязат на 6,2 млрд. евро тази година, в сравнение с 2,2 млрд. евро през 2020 г.
 
Този ход идва на фона на продължаващото забавяне на пандемията. Четвъртата вълна на коронавируса изглежда е приключила, като френските случаи на COVID-19 са под нивото на тревога от 50 нови седмични случая на 100 000 жители. В четвъртък здравните власти съобщиха за малко над 5000 нови случая през предходните 24 часа.
 
Също така от петък около 2,7 души, работещи в болници, клиники и домове за възрастни хора, както и пожарникари и шофьори на линейки, трябва да представят доказателство за пълна ваксинация или рискуват да им бъде прекратен трудовият договор и да им бъде орязана заплатата.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени