Франция: В началото на 2025 г. доставяме изтребители "Mirage 2000" на Украйна

Това съобщи френският министър на отбраната Себастиан Лекорню

В началото на 2025 г. доставяме изтребители "Mirage 2000" на Украйна, заяви френският министър на отбраната Себастиан Лекорню
В началото на 2025 г. доставяме изтребители "Mirage 2000" на Украйна, заяви френският министър на отбраната Себастиан Лекорню Източник: Колаж/Главред

Франция ще достави на Украйна изтребители Mirage 2000 през първото тримесечие на 2025 г. Това съобщи френският министър на отбраната Себастиан Лекорню.

 

Политикът написа в своя X профил, че самолетът ще бъде оборудван с нови оръжия въздух-земя и защита срещу електронна война. Той също така отбеляза, че обучението на украински пилоти и механици продължава.

 

 

През юни френският президент Еманюел Макрон обяви прехвърлянето на изтребители Mirage 2000 на Украйна, без да уточни техния брой. Той също така обяви, че е планирано и обучение на пилоти, които да ги използват.

 

Изтребителите Mirage-2000-5, които се планира да бъдат прехвърлени на Украйна до края на годината, трябва да бъдат модернизирани, за да се гарантира възможността за нанасяне на удари по наземни цели. Тези работи ще се извършват в Главната дирекция за летателни изпитания в Казо. Това съобщава френското издание на Sud Ouest.

 

Изтебител Мираж 2000
Изтебител Мираж 2000 Източник: Pinterest

Френските изтребители Mirage-2000 могат да заменят бомбардировача Су-24, който в момента активно се използва от въоръжените сили на Украйна във войната. Това мнение изрази военен експерт, офицер от запаса на въоръжените сили на Украйна Андрий Крамаров. 

 

Според експерта съвременните военни условия изискват въоръжените сили на Украйна да използват универсален боен самолет.

Още от "Светът"

Зеленски безкомпромисен: Или ще ни приемат в НАТО, или възобновяваме производството на ядрено оръжие

Украинският военен експерт Олег Жданов смята, че Украйна има научен и технологичен потенциал за създаване на ядрени оръжия от различни видове - както тактически, така и стратегически

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени