Френски изтребители "Мираж" връхлитат Русия - Макрон обяви прехвърлянето им в Украйна за удари по руска територия

Макрон обяви и намерението си да обучи 4500 украински войници

Изтребител "Мираж 2000"
Изтребител "Мираж 2000" Източник: RAF Brize Norton

Франция ще прехвърли бойни самолети "Мираж 2000-5" в Украйна и ще започне програма за обучение на украински пилоти, за да се научат да управляват изтребителите, заяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от френската телевизия TF1.

 

По думите му подготовката ще започне това лято и ще отнеме "пет до шест месеца", съответно прехвърлянето на самолети ще се осъществи "към края на годината". В същото време Макрон отбеляза, че Киев ще има право да използва "Мираж 2000-5" за нанасяне на удари по цели в Русия, подчертава The Moscow Times.

 

"Не ви позволяваме да използвате оръжие, за да атакувате цивилни, а да неутрализирате точката, от която сте били нападнати", каза френският президент. Той обясни, че забраната на Киев да "неутрализира тези руски способности" би било равносилно на твърдението, че Украйна "вече не може да се защитава".

 

Според "Форбс" Париж може да прехвърли в Киев около 20 изтребителя "Мираж 2000-5", които са модернизирана версия на четвъртото поколение "Мираж 2000". Тези самолети са способни да използват крилати ракети SCALP-EG, които Франция вече изпрати в Украйна, както и умни бомби AASM Hammer.

 

Макрон обяви и намерението си да обучи 4500 украински войници. "Има проблем с броя на украинските войски. Украинският президент и министърът на отбраната се обърнаха към всички съюзници - преди 48 часа в официално писмо - с молба: "Трябва да ни обучите възможно най-скоро и да го направите на наша територия", каза френският президент.

 

В същото време, според Макрон, обучението на войници на територията на Украйна от френски инструктори не е "фактор за ескалация".

Още от "Светът"

Байдън: Само Бог може да ме откаже от участие в изборите

Някои проучвания показват, че преднината на Тръмп пред Байдън се увеличава, а демократите се притесняват, че опасенията за напредналата възраст президента може да се окажат решаващи на изборите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени