Френски военни предупреждават Макрон за риск от гражданска война

Това е второ поредно отворено писмо на френски военни

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: Twitter

Френският седмичник Valeurs actuelles публикува послание от група действащи френски военнослужещи, които подкрепиха отвореното писмо от запасни генерали до властите на републиката. Текстът на посланието и предисловието към него бяха публикувани на сайта на изданието. Авторите на това писмо, чиито имена не са посочени, осъждат реакцията на френските власти на апела на запасни генерали, които предупредиха за риска от гражданска война в страната във връзка със заплахата, която носят ислямистите и "ордите от предградията". Това е второ поредно отворено писмо на френски военни, което  предупреждава президента Макрон и правителството за опасностите от надигащия се ислямизъм и риск от гражданска война.

 

Първото писмо, подписано от запасни генерали в края на април, предизвика острите реакции на властите. "Във Франция тлее гражданска война", "Омразата към Франция стана норма", "Упадъкът предшества бунта" - това бяха основните тези на авторите му. За един ден то събра 150000 подписа. Анонимните автори, представени като действащи военнослужещи, се изказват в подкрепа на групата запасни генерали, които преди броени дни публикуваха послание с подобно съдържание. И двата документа описват като взривоопасно положението в предградията, надигането на ислямизма и "хаоса и насилието", които ще докарат "срив на Франция".

 

Писмото в края на април предизвика политически сътресения, особено след като лидерката на крайната десница Марин льо Пен призова военните да се присъединят към нея.

Министърът на отбраната Флоранс Парли и началникът на щаба на френските въоръжени сили Франсоа Лекоантре настояха за санкции срещу военните, за каквито няма достатъчно основания според Прокурора на републиката Реми Ейц. "Който се смята за смел, си дава името", каза сутринта френският вътрешен министър Жерал Дарманен, Той нарече "дебелашка маневра" писмата, които излизат седмици преди регионалните избори и година преди президентските.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени