Френският парламент одобри необходим закон срещу радикалния ислям

Консерваторите обаче смятат закона за незадоволитен

Френският парламент одобри необходим закон срещу радикалния ислям
Френският парламент одобри необходим закон срещу радикалния ислям Източник: iStock

След месеци разисквания депутатите от френското Национално събрание (долната камара на парламента) вчера приеха закон, чиято цел е да се бори с радикалния ислямизъм и да "укрепи републиканските ценности", предаде ДПА. Законът беше необходим отдавна, тъй като улеснява разпускането на организации, които поставят под въпрос френските ценности, борбата срещу принудителните бракове и налагането на наказания за използване на език на омразата в интернет.

 

Президентът Еманюел Макрон и правителството му искат да противодействат на радикалния ислям на местата, където младите хора са най-податливи - някои джамии, край училищата и в интернет. Макрон огласи новия закон през октомври миналата година, заричайки се да спре ислямския сепаратизъм след поредица нападения, отнели живота на над 250 души, припомня БТА.

 

Осигуряваме си средство за борба с онези, които злоупотребяват с религията, за да поставят под въпрос ценностите на Републиката, заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен. Макар премиерът Жан Кастес многократно да подчерта, че законът не е насочен срещу религията, негови критици твърдят, че в закона се съдържат елементи, които поставят в неблагоприятно положение мюсюлманската част от населението.

 

"Никога няма да поставим знак за равенство между радикалния ислямизъм и мюсюлманите, аз смятам, че мюсюлманите са сред първите жертви на тази идеология"", заяви в Кастекс в интервю за в. "Монд" в края на миналата година. Консерваторите обаче смятат закона за незадоволитен. Според информация във в. "Фигаро" и левицата, и десницата искат да подадат жалба до Конституционния съвет (най-висшия конституционен орган в Франция).

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени