G-7: Путин не трябва да спечели тази война

Путин и неговият режим заплашват продоволствената сигурност на света, са казва в заявлението на лидерите на G-7

Срещата на G-7
Срещата на G-7 Източник: Twitter

Лидерите на държавите от G-7 заявиха своята по-нататъшна подкрепа към Украйна в нейната битка с руската агресия и осъдиха руското нашествие. Освен това те се ангажираха да увеличат натиска срещу Москва, в частност - чрез отказ от руски нефт и газ. Това се казва в заявление на лидерите на държавите от G-7 след края на виртуалната им среща с украинския президент Володимир Зеленски.

 

Там се добавя, че 77 години след края на Втората световна войнат руският президент Владимир Путин и неговият режим са нахлули в Украйна. "Тези действия позорят Русия и историческите жертви на нейния народ (...) Русия наруши основания на правила международен ред, в частност устава на ООН, създаден след Втората световна война, за да избави бъдещите поколения от бедствията на войната", се казва в заявлението. 

 

Лидерите на G-7 ще продължат да оказват подкрепа на Украйна
Държавите от G-7 подчертават своята пълна солидарност и подкрепа за мъжествената защита от Украйна на нейния суверинитет и териториалната й цялост и борбата й за мирно, процъфтяващо и демократично бъдеще. 

 

"Президентът Зеленски заяви, че крайната цел на Украйна е постигана на пълно изтегляне на руските войски и техника от цялата територия на Украйна и гарантиране на способността й да с езащити в бъдеще, като благодари за подкрепата на членовете на G-7. Във връзк ас това Украйна подчерта, че разчита на своите международни партньори, в частност на членовете на g-7, за предоставянето на необходимата помощ в сферата на отбраната, а така също за осигуряването на бързо и ефективно възстановяване на икономиката на Украйна и на нейната икономическа и енергийна сигурност", отбелязват лидерите на G-7. 

 

Те обещаха да продължат военната и отбранителна помощ за ВСУ, да подкрепят Украйна по отношение защитата на нейните мрежи от кибератаки и да разширят сътрудничеството, в това число по въпросите на информационната сигурност. 

"Ние няма да пожалим усилия за привличането на президента Путин, създателите и съучастниците в тази агресия, в това число режима на Лукашенко в Беларус", към отговорност за техните действия. Работим с нашите съюзници и партньори в тази посока
по целия свят. Потвърждаваме нашата пълна подкрепа на всички усилия за търсене на пълна отговорност", са отбелязва в заявлението. 

 

Увеличаване на финансовата подкрепа за Украйна
Страните от G-7 обещават да увеличат през следващите седмици краткосрочната финансова помощ за Украйна, за премахване на финансовите разриви и за осигуряване на базови услуги на населението. Западните държави планират да разработят варианти за дългосрочна подкрепа, насочена към възстановяването на страната и реконструкцията на разрушената инфраструктура. В заявлението се напомня, че от началото на войната държавите-членки на G-7 заедно с международната общност са предоставили на Украйна и предстои съвсем скоро да предоставят около 24 млрд. долара. 

 

Лидерите на G-7 приветстват откриването от МВФ на многостранна донорска сметки за Украйна и обявяването от ЕС на разработката на целеви, тръстов фонд за солидарност с Украйна. В тази посока са и пакетът за подкрепа на Украйна от страна на Световната банка, както и от ЕБВР. 

 

По-строги санкции срещу Русия
В заявлението на G-7 се отбелязва, че ще продължи въвеждането на по-сериозни и незабавни икономически сакнции срещу Русия и Путин заради тази война.  В частност, G-7 се задължава да намали зависимостта от рески енергоносители, в това число по пътя на "постепенно прекратяване и забрана за внос на руски петрол". Планира се това да стане постепенно, за да може държавите, които ползват такъв петрол да си осигурят алтернативни източници, които да имат стабилен характер и да се съхрани достъпността на цените горивата за потребителите. 

 

Планира се усилване на изолацията на Русия във всички сектори на нейната икономика. "Ще приемем мерки, с които да забраним и да не допуснем предоставянето на ключови услуги, от които зависи Русия", се казва в заявлението.  По-строги ограничения очакват и руските банки, които са свързани със световната икономика и имат критично значение за Русия.

 

"Ние сериозно влошихме способността на Русия да финансира своята завоевателна война, въвееждайки санкции по отношение на нейната Централна банка и най-големите й финансови учреждения", се казва в заявлението.  Ще бъдат въведени допълнителни санкции против руския финансов елит и членовете на технте семейства, които поддържат Путин в тази война и "изразходват ресурсите на руския народ". 

 

Борбата с руската пропаганда
G-7 обещават засилване на борбата с руската пропаганда. "Частни компании не трябва да осигуряват печалба за руския режим и неговите филиали, които подхранват руската военна машина", са казва в заявлението. Освен това, G-7 ще прдъжли да противодейства на руската стратегия за дезинформация, която съзнателно манипулира обществеността в надеждата да скрие вината на руския режим в тази война. 

 

Влиянието на войната на Русия срещу Украйна за света
В своето заявление лидерите на G-7 отбелязват, че войната на Русия срещу Украйна ще доведе до глобални икономически проблеми. Става дума за негативно влияние върху доставките на енергоресурси, минерални торове и продоволствие, а също така за функционирането на глобалната логистика и системи за доставки. 

 

Отделно внимание заслужава и продоволствената сигурност в света. "Призоваваме Русия да прекрати блокадата и всяка друга дейност, която възпрепятства краинското производство и експорт на хранителни продукти, в съответствие с нейните международни ангажименти. Неизпълнението на това ще бъде възприето и оценено като нападение срещу продоволствената сигурност на света", са казва в заявлението. 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени