Г-7: Русия трябва да плати 486 млрд. долара обезщетение на Украйна

По време на първия ден от срещата лидерите на Г-7 колективно се съгласиха да предоставят на Киев заем от $50 млрд., който да бъде изплатен от приходите от замразени руски активи

Г-7
Г-7 Източник: Depositphotos

Белият дом публикува в петък най-новия проект на комюникето на Групата на седемте (Г-7), в което се подчертава, че приблизителните щети за Украйна по време на "специалната операция" на Русия в страната възлизат на $486 млрд. долара. 

 

"Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е причинила на Украйна. Тези щети сега надхвърлят 486 милиарда щатски долара, според Световната банка. Не е в правото на Русия да решава дали и кога ще плати за щетите, които е причинила в Украйна. Задълженията на Русия, съгласно международното право, да плати за щетите, които причинява, са ясни и затова ние продължаваме да обмисляме всички възможни законни пътища, по които Русия трябва да изпълни тези задължения", се посочва в документа от срещата на Г-7.

 

В съвместното изявление на Г-7 също така се отбелязва, че страните от Групата на седемте "се ангажират да увеличат разходите за водената от Русия война, като надграждат всеобхватния пакет от санкции и икономически мерки, които вече са в сила".

 

По време на първия ден от срещата лидерите на Г-7 колективно се съгласиха да предоставят на Киев заем от $50 млрд., който да бъде изплатен от приходите от замразени руски активи.

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени