Г-7 ще обсъждат "руската пропаганда и дезинформация"

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е заявил, че властите в Съединените щати ще подкрепят колегите си в Чехия за отговора им на "подривните и смъртоносни действия" на Русия

Доминик Рааб
Доминик Рааб Източник: Twitter

Държавите от Г-7 ще разгледат предложение за създаване на механизъм за бърз отговор на руската "пропаганда и дезинформация", съобщи британският външен министър Доминик Рааб,  цитиран  от Ройтерс. "И така, когато видим тези лъжи, пропаганда или фалшиви новини, ние можем - не само отделно, но и заедно да ги опровергаем и честно да представим истината пред хората в тази страна, но също и в Русия или Китай или по целия свят ", коментира Рааб.

 

Срещата, която цели да съживи ролята на Г-7, започва в понеделник, а в първия ден британският външен министър ще разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкен. Относно опасенията на британски и американски официални представители, свързани с нарастващото сътрудничество между Русия и Китай, Доминик Рааб коментира, че по-голямо значение има "единомислието в международен план между страни с еднакви цели, които се застъпват за отворените общества, правата на човека, демокрацията и свободната търговия". 

 

Същевременно в разговор с чешкия премиер Андрей Бабиш американският държавен секретар Антъни Блинкен е заявил, че властите в Съединените щати ще подкрепят колегите си в Чехия за отговора им на "подривните и смъртоносни действия" на Русия. Чехия изгони руски дипломатически персонал заради обвиненията, че руски разузнавачи са организирали взривове в чешки оръжейни складове през 2014 година.

 

Блинкен, цитиран от пресслужбата си, е приветствал и изключването на руската "Росатом" от търга за изграждане на нов енергиен блок на чешката атомна централа "Дуковани". "Държавният секретар Блинкън подчерта солидарността на САЩ с Чехия в смелия  отговор на подривните и смъртоносни действия на Руската федерация на чешката земя. Държавният секретар Блинкен и министър-председателят Бабиш се съгласиха за необходимостта от по-нататъшно единство и решителност в отговор към дестабилизиращите действия на Русия.

 

Решенията на чешкото правителство да изключи руската държавна корпорация "Росатом” от кандидатите за изграждането на нов енергиен блок за атомната централа "Дуковани" и значително да намали присъствието на руското разузнаване в Прага повишиха сигурността на Чешката република и НАТО ", се казва в изявление на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени