Гърция започва сътрудничество със САЩ за придобиване на изтребители F-35

Премиерът Мицотакис покани Байдън да направи ответно посещение в Гърция

Джо Байдън и Кириакос Мицотакис
Джо Байдън и Кириакос Мицотакис Източник: Twitter

Гърция започва сътрудничество със САЩ за придобиването на пето поколение стелт многоцелеви изтребители, разработени от американската компания Lockheed Martin. Това съобщи в понеделник вечерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън след разговорите им в Белия дом, предаде гръцкият телевизионен канал ERT.
 
"Ще продължим дългосрочното сътрудничество между нашите отбранителни индустрии, ще започнем сътрудничество за придобиването на F-35. Надявам се, че можем да добавим този фантастичен самолет към арсенала на нашите въоръжени сили. Радвам се, че в петък Lockheed Martin официално изрази интереса си да инвестира в гръцката индустрия", подчерта Мицотакис.
 
Премиерът на южната ни съседка подчерта, че Балканите са крехък регион и "е необходимо да запазим европейската им перспектива жива". "Гърция е стълб на регионалния просперитет и сигурност. Ние търсим мирни начини за преодоляване на различията ни с нашите съседи. Поставяме много акцент върху формата [за сътрудничество] "три плюс едно", която свързва САЩ с Гърция, Кипър и Израел. И в същото време ще продължим да инвестираме в нашите въоръжени сили, за да стане ясно, че няма да толерираме никакво нарушение на нашата териториална цялост и правата ни. Правим това не само за укрепване на Гърция, но и за югоизточния фланг на НАТО като цяло", обясни Мицотакис.
 
По думите му връзките между Гърция и САЩ "излизат извън рамките на историята" и засягат въпроси на отбраната, сигурността, търговията, технологиите и културния обмен. "Имаме много взаимни изгоди", увери министър-председателят на Гърция.
 
Мицотакис подчерта още, че отношенията между Гърция и САЩ са достигнали своя връх. (...) На 12 май гръцкият парламент ратифицира ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между двете страни", припомни Мицотакис, обръщайки се към Байдън. "Това ново сътрудничество включва не само сътрудничество във военноморската област, например относно остров Крит (...). Това взаимодействие се прояви и в другия ни важен пристанищен град - Александруполис в Северна Гърция. Той се намира само на 500 мили (около 900 км, бел. ред.) от украинската граница".
 
По думите на Мицотакис, освен че е важен за НАТО, Александруполис е и енергиен център, място за бъдещ внос на втечнен природен газ за Балканите и Източна Европа. Той отбеляза също, че Атина ще играе важна роля като източник на евтина електроенергия, произведена от възобновяеми източници от Близкия изток и Африка.
 
Мицотакис изрази мнение, че "в момента задачата за защита на демокрацията е по-спешна от всякога". Правителственият глава отбеляза, че санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, са много силни, но в същото време, според него, трябва да се вземат предвид техните последици, в частност покачването на цените на енергията. "Следователно ние - ЕС и САЩ - можем да направим много в това отношение заедно, за да намалим цените на енергията, по-специално на природния газ. Тъй като намаляваме зависимостта си от руските въглеводороди, ще е необходимо да използваме покупателната си способност като потребители на природен газ, за ​​да се облекчи това бреме както за домакинствата, така и за бизнеса", препоръча Мицотакис.
 
Що се отнася до разделения остров Кипър, премиерът помоли Байдън "да използва цялото си влияние, за да продължи процеса на преговори в съответствие с резолюциите на ООН, тъй като никой не може да реши [кипърския въпрос въз основа на създаването на две ( отделни) държави на острова".
 
Мицотакис също така покани американски компании да инвестират по-сериозно в Гърция. "Сега имаме силна икономика, изплатихме дълга към Международния валутен фонд две години по-рано. Създаваме работни места и инвестираме в нови индустрии, като цифрова и чиста енергия", каза той. Лидерът на кабинета в Атина отбеляза, че "много американски компании, като Microsoft и Pfizer, инвестират за първи път в Гърция (...)".
 
В заключение Мицотакис покани Байдън да направи ответно посещение в Гърция.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени