Газът тръгва по "Северен поток-2" до дни

Русия става за Германия все по-важен доставчик на газ

Северен поток-2
Северен поток-2 Източник: iStock

Газопроводът "Северен поток-2" ще започне да функционира през следващите няколко дни. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. Очакванията са проектът за "Северен поток-2", който възлиза на 11 млрд. долара, да удвои капацитета на съществуващия газопровод "Северен поток" през Балтийско море и да позволи на Русия да заобиколи Украйна, когато доставя газ към Европа.

 

През август тази година САЩ наложиха нови санкции на "Северен поток-2" едва месец, след като Вашингтон се договори с Германия да не пречи на довършването на газопровода от Русия през Балтийско море. Според Белия дом руските енергийни трасета разширяват влиянието на Москва върху енергийните ресурси на Европа и отслабват сигурността на Украйна и страните от НАТО от Източния фланг на Алианса.

 

Русия става за Германия все по-важен доставчик на газ: през 2020 година половината количество от това гориво, изразходвано в Германия, е било руско производство. Тоест зависимостта на страната от руския газ нараства, а може би ще продължи да нараства и занапред, защото редица европейски държави свиват добива на собствен газ.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени