"Газпром" манипулира цените на газа чрез дозирани доставки в Европа

Покрай захлаждането в Европа цените на природния газ скочиха на най-високи нива за последните две години. Вместо да извлече максимална печалба от това, "Газпром" постъпи иначе, разчитайки, че тези нива ще се запазят по-дълго време, пише Моника Борковска в коментар за полския сайт "Interia"

"Газпром"
"Газпром" Източник: Bigpicture.ru

"Газпром" не само не увеличи доставките на природен газ за Европа, но дори прекрати продажбата му на своята електронна търговска борса. Както съобщава вестник "Комерсант", ако до средата на 2020 г. концернът е продавал през борсата до 1 млрд.куб. метра газ на месец, доставян веднага или най-късно до 30 дни, то от средата на декември м.г. по този канал за пласиране на газ се предлагаше природен газ с доставка най-рано през лятото или по-късно. Поради това европейските клиенти на "Газпром" трябваше да започнат да купуват по-големи обеми от хранилищата и газовите хъбове, а това доведе до запазване на високите цени. Към днешна дата газовите подземни хранилища в Европа са запълнени едва на 59 %. В австрийския газоразпределителен хъб в Баумгартен цените на продавания природен газ се увеличиха с 31 % - до 258 щ. долара за 1000 куб.метра, а през миналата седмица достигнаха нива от 330 щ. долара.

 

Случи се доста особена ситуация - в Европа започнаха да идват и по-малко количество газопреносни танкери с втечнен газ. Заради ниските температура в много части на Азия, производителите на втечнен газ се насочиха към този пазар, където спотовите ценни скочиха на 1000 щ. долара за 1000 куб. метра. Това, разбира се, няма да продължи дълго - климатът в Югоизточна Азия скоро ще се нормализира и тогава се очаква цените на втечнения газ да се нормализират. Още сега в договорирането на обеми за февруари се появиха цени от 650 щ. долара за 1000 куб. метра, а за март - 300 щ. долара.

 

Когато цените в Азия ще започнат да се снижават, част от доставките на втечнен газ за Европа ще се нормализират. В този смисъл стъпките, които "Газпром" предприема, са призвани да предотвратят рязкото падане на цените пролетта, когато времето в Европа ще се подобри. В това време ще се появи и втечнен газ на цени от 300 щ. долара за 1000 куб.метра.  Голяма част от търсенето ще се премести към лятото, когато запасите в подземните хранилища ще се изчерпят, западните клиенти ще започнат да попълват хранилищата преди следващата зима.

 

Източник: Interia

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени