Ген. Бен Ходжис: Украйна ще получи ракети GLSDB с обсег над 150 км - могат да ударят с тях и руския флот, и логистичните пътища на окупаторите

Ракетите GLSDB ще бъдат включени в следващия пакет с военна помощ на САЩ

Система GLSDB
Система GLSDB Източник: Warfiles

Украйна ще получи ракети GLSDB с обсег над 150 км, които могат да се изстрелват от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS и M270. Те, според съобщения в някои западни медии, ще бъдат включени в следващия пакет с военна помощ на САЩ.  

 

Ген. Бен Ходжис
Ген. Бен Ходжис Източник: МО на САЩ

GLSDB допълнително ще усложнят логистиката на страната-агресор в Украйна. Както отбеляза в Twitter бившият командир на американските войски в Европа Бен Ходжис, под заплаха от удари ще бъдат както руският флот, така и логистичните маршрути на окупаторите в източната и южната част на Украйна.

 

 

Освен това Ходжис прогнозира, че GLSDB също ще затрудни прехвърлянето на руска военна техника през Керченския мост. Според карта, публикувана в Twitter, новите ракети (при условие, че бъдат разположени в североизточната част на Украйна) достигат Северен Крим, руския "сухопътен коридор" през Мариупол и Мелитопол, както и руски гранични райони, например Белгородска област.

 

Обсегът на ракетите GLSDB
Обсегът на ракетите GLSDB Източник: Twitter

Какво представляват ракетите GLSDB?

GLSDB е малогабаритен боеприпас с прецизно насочване, всъщност - крилата бомба. Представлява комбинация между авиационна бомба с малък диаметър GBU-39 (SDB) и ракетен двигател M26. Боеприпасите могат да поразяват цели на разстояние до 150 км. За насочване оръжието използва глобална система за позициониране (GPS) и инерционна навигационна система. Може да бъде изстреляна от ракетни системи MLRS-M270 или HIMARS, които вече са налични в Украйна.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени