Ген. Бен Ходжис: Нямаше да има руснаци в Украйна, ако бяхме изпратили на ВСУ 100 ракети ATACMS

Ходжис отбеляза, че контранастъплението е много повече от това, което се случва на бойното поле. "Украйна провежда това, което НАТО нарича многопрофилна операция", обясни той

Ген. Бен Ходжис
Ген. Бен Ходжис Източник: EPA

Започналото през лятото контранастъпление на украинските въоръжени сили не беше провал. Това мнение изрази бившият командир на американската армия в Европа ген. от резерва Бен Ходжис в интервю за Radio NV.

 

Той каза, че е по-добре да попитаме командващия руския Черноморски флот за успехите на Въоръжените сили на Украйна. "Мисля, че той ще каже, че украинците вършат страхотна работа, защото неговият Черноморски флот бе принуден да се премести от Севастопол в пристанища на изток", добави той.

 

Ходжис отбеляза, че контранастъплението е много повече от това, което се случва на бойното поле. "Украйна провежда това, което НАТО нарича многопрофилна операция. Това означава, че са включени въздух, земя, море, Космос, киберпространство. Всички тези неща са интегрирани, за да се постигне резултат. И, разбира се, резултатът от контраофанзивата трябва да бъде, според мен, освобождаването на Крим", обясни  американският военен.

 

Въпреки това той се съгласи, че наземната част от контранастъплението, към която са съсредоточени повечето хора, наистина се е забавила. Той подчерта, че Украйна се нуждае от повече оръжия с по-голям обсег, които могат да поразят цели като Севастопол, авиобазата в Саки, големия логистичен център в Джанкой и като цяло да направят Крим неподходящ за руските окупационни войски.

 

Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS
Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS Източник: Колаж/Zonanews

"Представете си, ако Украйна имаше поне 50 или 100 ракети тип ATACMS с радиус 300 км. Или германски TAURUS. Представете си какво ще стане. Всички руски щабове и логистични центрове – не само в Крим, но и в цялата Запорожка област и от другата страна на Днепър, щяха да изчезнат", каза Ходжис.

 

Той отбеляза, че няма смисъл да се търсят виновни за някои от недостатъците на контранастъплението. "В човешката природа е, че когато нещата не вървят перфектно, започваме да търсим обяснения или извинения. Особено когато сме свикнали нещата да вървят доста добре за определен период от време", заключи Ходжис.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени