Ген. Буданов: Руската офанзива ще приключи до пролетта

За наше съжаление те имат известен напредък в някои полета - това, което се случи край Авдеевка. Но то не е онова, на което разчитаха, добави той

Ген. Кирил Буданов
Ген. Кирил Буданов Източник: УНИАН

Ген. Кирил Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване (ГУРМО) прогнозира, че офанзивата на руските окупатори, която продължава вече 2,5 месеца, ще бъде напълно изчерпана "някъде в началото на пролетта".

 

"Тя (офанзивата, бел. ред.) започна през ноември 2023 година. Към момента са минали 2,5 месеца. Резултатите можете да видите сами. Да се каже, че са постигнали нещо значимо определено би било невярно. За наше съжаление те имат известен напредък в някои полета - това, което се случи край Авдеевка. Но то не е онова, на което разчитаха", каза Буданов в интервю, излъчено във вторник в ефира на националния телемаратон "Единные новости" и цитирано от Интерфакс Украйна.

 

Буданов не прогнозира каква ще бъде 2024 г. за Украйна във военно отношение, като посочи, че това е въпрос към Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

"Както според правилата на всяка игра, както се казва: правиш ход, противникът прави ход. Сега е ред на врага. Ще свърши, и, мисля, ще дойде наш ред", каза ген. Буданов.

 

Миналата есен Москва засили атаките си в североизточната част на фронтовата линия, опитвайки се да обкръжи локации като Авдеевка, които имат ключово стратегическо значение, тъй като от там украинската армия може да настъпи към руските позиции в Донецка област. Украинската армия заяви, че е била в "активна отбрана", докато извършва контраатаки.

 

Контранастъплението на Украйна, започнало през юни 2023 г., не доведе до голям пробив, което украински официални лица отдадоха на обширните руски минни полета и отбранителни линии и забавянето на доставките на оръжия от Запада. Наскоро украински военни представители отчетоха засилена руска военна активност на дълги участъци от дългата 1000 км фронтова линия през източна и южна Украйна.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени