Ген. Джек Кин: Американският ядрен арсенал изостава от руския

Ген. Джек Кин добави още, че Съединените щати изостават от Русия и Китай и в неядрените средства

Ген. Джек Кин
Ген. Джек Кин Източник: Fox News

Бившият заместник-началник щаб на Сухопутните войски на САЩ генерал Джек Кин заяви пред Fox News, че американският ядрен арсенал страда от сериозни недостатъци.

"Трябва да модернизираме нашия ядрен арсенал, който представлява основен сдържащ фактор, и да не даваме на нашите противници стимул, защото те биха могли да се възползват от слабостите, които виждат в нашия ядрен арсенал", сподели той. 

Кин потвърди, че наистина, в тази сфера Съединените щати  имат "сериозни слабости". По думите му, Вашингтон изостава от Москва в модернизацията на този тип въроъжения, макар арсеналита на двете държави количествено да съвпадат съгласно параметрите на договора СТАРТ-3.

"Русия завършва своята десетгодишна програма за модернизацията на стратегическите си ядрени оръжия, докато американските стратегически ядрени сили се намират в плачевно състояние", разкри ген. Кин. 

Според него максимално бързо САЩ трябва да приведат своят ядрен арсенал до стандарт, който да е убедителен като сдържащ фактор за Москва и Пекин.  


Ген. Джек Кин добави още, че Съединените щати изостават от Русия и Китай и в неядрените средства. Вашингтон, според него, трябва да увеличи количеството на настъпателните си ракети с наземно базиране, противокорабните ракети, а също така да модернизира конвенционалните си въоръжения. В противен случай губещата страна (в случая САЩ), би могла да ескалира даден конфликт от конвенционален към ядрен. 

"Модернизацията на споменатите военни средства е неотложен въпрос", заключи ген. Кин. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени