Ген. Ник Картър: Обединеното кралство трябва да се готви за война с Русия

Според него Русия е в "хибридна книга, в която се свързва дезинформация с дестабилизация"

Ген. Ник Картър
Ген. Ник Картър Източник: Robert Thaler
Напускащият началник на английските военни сили, генерал Ник Картър, смята, че Обединеното кралство трябва да е готово за война с Русия след последните събития в Източна Европа, но не вярва, че Владимир Путин наистина иска "гореща война" със Запада,  пише  The Guardian, цитиран от "Труд".
 
Според генерал Картър Русия сега е по-голяма заплаха в Източна Европа, отколкото преди, когато е заел длъжността си преди осем години, като той даде серия от интервюта преди да напусне като началник на щаба на отбраната в края на месеца.
 
Той каза, че "силно се надява" да няма война с Русия и не вярва, че страната иска физическа война, но НАТО трябва да бъде готова. Той говори на фона на напрежението на границата между Полша и руския съюзник Беларус заради блокираните в лагери бежанци, като смята, че руските войски може да се струпат по границата с Украйна.
 
Министърът на външните работи на Обединеното кралство, Лиз Тръс, призова Путин да се намеси в "срамната мигрантска криза", която се разгръща на границата. Западните страни обвиниха Беларус, че привлича желаещи да дойдат в ЕС до границата, докато Полша отхвърля усилията им да влязат.
 
Попитан какво мисли за тази гледна точка, Картър отговори: "Русия вероятно смята глобалния стратегически контекст като непрекъснато усилие, в което, според мен, те биха приложили всички инструменти на национална сила, за да постигнат техните цели. Но по този начин руснаците не искат да се стига до "гореща война". Така че, да, по някакъв начин смятам, че е прав. Въпросът, разбира се, е как се дефинира войната и аз като войник я определям като същински акт на борба, а не мисля, че те искат това. Според мен те искат да опитат да постигнат техните цели по по-неутрални начини".
 
По-късно той каза пред BBC, че Русия е в "хибридна книга, в която се свързва дезинформация с дестабилизация и идеята за изтласкването на мигрантите по границите на Европейския съюз е класически пример за това". Според него е много вероятно ситуациите по границите на Беларус и Украйна да са "класическо разсейване" от страна на руското правителство и това разсейване да продължава от години.
 
Попитан дали това може да се превърне във война със стрелба, Картър каза: "Не знам. Мисля, че трябва да бъдем нащрек и да се уверим, че възпирането преобладава и трябва да сме сигурни, че има единство в алианса на НАТО и да не допускаме никакви пропуски в нашата колективна позиция."
 
Генерал Картър също така призна, че ситуацията в Афганистан "не е добра", след превземането на талибаните през август заяви, че групата се е променила и трябва да й се "остави пространство" за формиране на правителство. Той каза, че е имало "ужасни примери на потенциална хуманитарна криза" и призна, че талибаните имат "много неща, които трябва да променят". Все пак смята, че те са различни от това, което са били през 2001 г.
 
 
 
 
 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени