Ген. Уесли Кларк с остра критика към Запада: Киев има нужда от 300-500, а не от 10 танка

Той заяви това по CNN

Ген. Уесли Кларк
Ген. Уесли Кларк Източник: Sputnik

Бившият командващ силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк призова САЩ и западните партньори да се отнесат сериозно към въпроса за военната помощ за Киев, който продължава да губи хора заради руската агресия, съобщава агенция УНИАН.

 

Пред CNN Кларк коментира решението на Великобритания да предаде на Киев тежко оръжие, по-специално танкове "Challenger". Той отбеляза, че новината е радваща, но за да се противопостави на руската агресия, Киев има нужда от 300-500 танка.

 

"Добре е, че ще им дадем 10 танка от Великобритания. Десет танка? На Украйна ѝ трябват 300, 500 танка. Добре е, че опитваме да им дадем още няколко гаубици. Но това не е достатъчно. Трябва сериозно да се отнесем към въпроса", заяви Кларк.

 

Той призова партньорите на Украйна да засилят военната помощ и да предоставят повече танкове и артилерия на фона на тревожните новини, че Владимир Путин възнамерява да обяви поредна вълна на мобилизация. Кларк спомена и за ракетния удар по жилищен блок в град Днепър.

 

На 16 януари стана известно, че правителството на Великобритания е готово да подкрепи Украйна с голям пакет военна помощ, включително ескадрон тежки танкове Challenger 2. Както отбеляза министърът на външните работи Джеймс Клевърли, по този начин Лондон предава "ясно" съобщение на Путин за неизменната подкрепа на Запада към Украйна.

 

В същото време в Германия все още върви дискусия за евентуални доставки на тежки танкове Leopard-2 за Киев. Очаква се това да бъде приоритет в дневния ред на новия министър на отбраната Борис Писториус.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени