Ген. Залужни: Свалихме 10 от 10-те изстреляни от руснаците ракети "Кинжал"

Силите за противовъздушна отбрана са свалили и 62 от 73-те крилати ракети

Хиперзвукова ракета "Кинжал"
Хиперзвукова ракета "Кинжал" Източник: Scanpix

През нощта на 2 януари 2024 г. руснаците повториха масираната атака с помощта на различни видове средства за въздушно нападение, както направиха и на 29 декември 2023 г., заяви главнокомандващият ВСУ Валерий Залужни.

 

Ген. Валерий Залужни
Ген. Валерий Залужни Източник: ГЩ на ВСУ

"Бяха атакувани гражданска и критична инфраструктура, промишлени и военни обекти. Основното направление на удара е столицата на Украйна", написа той в официалния си канал в Telegram. Отбелязва се, че в първата вълна окупаторите са атакували с "Шахеди", пуснати от югоизток, които са били насочени към различни региони на Украйна.

 

 

Всичките 35 ударни дрона"Шахед-136/131" са били унищожени от противовъздушната отбрана. Тази сутрин руснаците са използвали стратегическа авиация - бомбардировачи Ту-95МС. Около 6:00 ч. 16 самолета навлязоха в стартовите линии и изстреляха най-малко 70 крилати ракети с въздушно базиране Х-101/X-555/X-55.

 

В 07:30 ч. са регистрирани изстрелвания на десет аеробалистични ракети Х-47M2 "Кинжал" от изтребители МиГ-31К. Руснаците са атакували и от морето с три крилати ракети "Калибър", а от север - с 12 ракети, които са летели по балистична траектория от типа "Искандер-М/С-300/С-400", уточнява "Украинская правда".

 

От тактически самолет Су-35 са използвани четири противорадарни ракети Х-31П. "Според предварителните резултати противникът е използвал 99 средства за въздушно нападение - ракети от различни типове", отбеляза Залужни.

 

По думите на главнокомандващия силите и средствата на ВВС в сътрудничество с частите на украинските отбранителни сили са унищожили 72 въздушни цели: 10 от общо 10 аеробалистични ракети Х-47M2 "Кинжал"; 59 от общо 70 крилати ракети Х-101 / Х-555; 3 от общо 3 крилати ракети "Калибър". Залужни благодари на бойците от противовъздушната отбрана за тяхната работа.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени