Ген. Залужний, главнокомандващ ВСУ, пред сп. TIME: Доколкото познавам руснаците - нашата победа няма да е окончателна. Нашата победа единствено ще ни даде възможност да си поемем дъх и да се подготвим за следващата война с Русия

Закаленият в годините борба с Русия Залужний принадлежи към новото поколение украински лидери

Списание TIME с ген. Залужний на корицата
Списание TIME с ген. Залужний на корицата

Американското списание "TIME" посвети последния си брой на главнокомандващия ВСУ ген. Валери Залужний. Изданиетоотбелязва, че Валери Залужния е един от многото украинци, които са отговорни за мъжеството и победите на украинската армия. Той се превърна във "второто лице" на съпротивата срещу руската агресия след президента Володимир Зеленски и играе изключителна роля в тази война. 

 

Когато е интервюиран от "TIME" през юни тази година, ген. Залужний признава, че предложението през юли 2021 г. да оглави Въоръжените сили на Украйна го е изненадало. Тогава руснаците са придвиживали към границата танкове, а американците са го предупредили, че в скоро време Украйна може да се сблъска с пълномащабно нападение. 

 

"Често се обръщам назад и се питам: как се оказа в тази ситуация?", заявява Залужний година по-късно. "TIME" отбелязва, че закаленият в годините борба с Русия Залужний принадлежи към новото поколение украински лидери, каито са се научили да бъдат гъвкави и да делегират вземането на решения на командирите на терен. Неговата упорита подготовка в навечерието на руското нашествие и разумната бойна тактика в ранните етапи на войната са помогнали на украинската нация да отблъсне руския натиск, пише изданието. 

 

За разлика от Зеленски, който се е отнасял скептично към разузнавателните сводки, които са съдържали факти и анализ за неизбежността на масовото руско нахлуване, Залужний го е смятал единствено въпрос на време. Така че с назначаването си на високата длъжност главнокомандващ на ВСУ, той започва да прави промени, които да позволяват на офицерите да решават сами да предприемат ответен огън срещу руските агресори, без да е необходимо да го съгласуват с по-висшестоящите. 

 

"Необходимо беше да пречупим желанието им да атакуват. Трябваше да покажем зъби", заявява Залужний. И добавя: "Миризмата на война не може да бъде сбъркана - а тя вече витаеше във въдуха (...) Притеснявах се, че ще загубим елемента на изненадата. Бе нужно да внушим на противника, че всички ние сме се разположили в обичайните си военни бази, пушим трева, гледаме телевизор и пускаме постове във Фейсбук", разказва пред изданието Залужний. 

 

Когато на 24 февруари руските нашественици нахлуват в Украйна, пред генерала са стояли две стратегически цели за защитата на страната. "Не можеше да допуснем Киев да падне. И се наложи да пролеем кръв по всички вектори, даже ако на някои места това бе свързано със загуба на територия", обяснява Залужний. Целта е била да се позволи на руснаците да се придвижат напред, а след това да бъдат унищожоени техните бойни колони на фронта и линии за снабдяване в тила. На шестия ден от руското нахлуване ген. Залужний се уверява, че това работи. Руснаците не успяват да превземат летищата около Киев и са настъпили достатъчн одълбоко, за да се появи напрежение с тените линии за снабдяване, които остават открити. 

 

Ген. Залужний забелязва, че дори и тогава, когато руските агресори се сблъскват с украинската съпротива и проблемите в снабдяването, те не отстъпват и не сменят тактиката си. "Те просто натикваха войниците си в кланицата. Избираха онзи сценарий, който най-много ме устройваше" разказва ген. залужния. 

"Ще се борим до последна капка кръв", добавя той пред "TIME". 

 

Най-големият успех на Киев от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна става мълниеносното контранастъпление в североизточната част на страната в началото на септември, което напълно обърква руснаците. Те са го очаквали в Херсонска област, но настъплението се случва - за пълна тяхна изненада - в Харковска област. 

 

Според изданието, обявената частична мобилизация от Путин е отговор именно на този успех. Ген. Залужний заявява, че се готви за дълга и кървава борба. "Доколкото познавам руснаците - нашата победа няма да е окончателна. Нашата победа единствено ще ни даде възможност да си поемем дъх и да се подготвим за следващата война (с Русия, бел. ред.)", заявява той пред американското издание.  

 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени