Ген. Залужний, главнокомандващ ВСУ, пред сп. TIME: Доколкото познавам руснаците - нашата победа няма да е окончателна. Нашата победа единствено ще ни даде възможност да си поемем дъх и да се подготвим за следващата война с Русия

Закаленият в годините борба с Русия Залужний принадлежи към новото поколение украински лидери

Списание TIME с ген. Залужний на корицата
Списание TIME с ген. Залужний на корицата Източник: Facebook

Американското списание "TIME" посвети последния си брой на главнокомандващия ВСУ ген. Валери Залужний. Изданиетоотбелязва, че Валери Залужния е един от многото украинци, които са отговорни за мъжеството и победите на украинската армия. Той се превърна във "второто лице" на съпротивата срещу руската агресия след президента Володимир Зеленски и играе изключителна роля в тази война. 

 

Когато е интервюиран от "TIME" през юни тази година, ген. Залужний признава, че предложението през юли 2021 г. да оглави Въоръжените сили на Украйна го е изненадало. Тогава руснаците са придвиживали към границата танкове, а американците са го предупредили, че в скоро време Украйна може да се сблъска с пълномащабно нападение. 

 

"Често се обръщам назад и се питам: как се оказа в тази ситуация?", заявява Залужний година по-късно. "TIME" отбелязва, че закаленият в годините борба с Русия Залужний принадлежи към новото поколение украински лидери, каито са се научили да бъдат гъвкави и да делегират вземането на решения на командирите на терен. Неговата упорита подготовка в навечерието на руското нашествие и разумната бойна тактика в ранните етапи на войната са помогнали на украинската нация да отблъсне руския натиск, пише изданието. 

 

За разлика от Зеленски, който се е отнасял скептично към разузнавателните сводки, които са съдържали факти и анализ за неизбежността на масовото руско нахлуване, Залужний го е смятал единствено въпрос на време. Така че с назначаването си на високата длъжност главнокомандващ на ВСУ, той започва да прави промени, които да позволяват на офицерите да решават сами да предприемат ответен огън срещу руските агресори, без да е необходимо да го съгласуват с по-висшестоящите. 

 

"Необходимо беше да пречупим желанието им да атакуват. Трябваше да покажем зъби", заявява Залужний. И добавя: "Миризмата на война не може да бъде сбъркана - а тя вече витаеше във въдуха (...) Притеснявах се, че ще загубим елемента на изненадата. Бе нужно да внушим на противника, че всички ние сме се разположили в обичайните си военни бази, пушим трева, гледаме телевизор и пускаме постове във Фейсбук", разказва пред изданието Залужний. 

 

Когато на 24 февруари руските нашественици нахлуват в Украйна, пред генерала са стояли две стратегически цели за защитата на страната. "Не можеше да допуснем Киев да падне. И се наложи да пролеем кръв по всички вектори, даже ако на някои места това бе свързано със загуба на територия", обяснява Залужний. Целта е била да се позволи на руснаците да се придвижат напред, а след това да бъдат унищожоени техните бойни колони на фронта и линии за снабдяване в тила. На шестия ден от руското нахлуване ген. Залужний се уверява, че това работи. Руснаците не успяват да превземат летищата около Киев и са настъпили достатъчн одълбоко, за да се появи напрежение с тените линии за снабдяване, които остават открити. 

 

Ген. Залужний забелязва, че дори и тогава, когато руските агресори се сблъскват с украинската съпротива и проблемите в снабдяването, те не отстъпват и не сменят тактиката си. "Те просто натикваха войниците си в кланицата. Избираха онзи сценарий, който най-много ме устройваше" разказва ген. залужния. 

"Ще се борим до последна капка кръв", добавя той пред "TIME". 

 

Най-големият успех на Киев от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна става мълниеносното контранастъпление в североизточната част на страната в началото на септември, което напълно обърква руснаците. Те са го очаквали в Херсонска област, но настъплението се случва - за пълна тяхна изненада - в Харковска област. 

 

Според изданието, обявената частична мобилизация от Путин е отговор именно на този успех. Ген. Залужний заявява, че се готви за дълга и кървава борба. "Доколкото познавам руснаците - нашата победа няма да е окончателна. Нашата победа единствено ще ни даде възможност да си поемем дъх и да се подготвим за следващата война (с Русия, бел. ред.)", заявява той пред американското издание.  

 

Още от "Светът"

Испания подозира, че писмата бомби са свързани с руската инвазия в Украйна

Писмата бомби бяха изпратени на видни испански политици, на посолствата на Украйна и САЩ в Мадрид, на сателитен център на ЕС в база на испанските ВВС, както и на испанска отбранителна компания, доставяла военна техника в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени