Генерал Марк Мили: В Афганистан вероятно ще избухне гражданска война

Ще се стигне до възстановяване на "Ал Кайда" или разрастване на "Ислямска държава"

Ген. Марк Мили
Ген. Марк Мили Източник: Joint Chiefs of Staff

Според американски генерал в Афганистан вероятно ще избухне гражданска война, съобщи Франс прес. Тези условия могат да доведат до възраждане на терористичните групи в страната.

 

"Моята военна преценка е, че е вероятно условията да се развият в гражданска война", каза генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, пред телевизия Фокс.

 

Той поставя под въпрос дали талибаните ще бъдат в състояние да затвърдят присъствието си на власт и да създадат ефективно управление.

 

"Смятам, че има голяма вероятност за широка гражданска война, което ще доведе до условия, при които всъщност ще се стигне до възстановяване на "Ал Кайда" или разрастване на "Ислямска държава" или други терористични групировки", каза генералът.

 

Той подчерта, че не може да предскаже със сигурност какво ще се случи в Афганистан, но оценката му за ситуацията е мрачна. Според него налице са условия, при които през следващите 12, 24, 36 месеца в региона може да има възраждане на тероризма.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени