Генералният секретар на НАТО в Белия дом: Украйна отбелязва напредък в контраофанзивата

Байдън отбеляза, че съюзниците от НАТО са станали по-единни по време на войната в Украйна

Йенс Столтенберг и Джо Байдън
Йенс Столтенберг и Джо Байдън Източник: НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес пред президента на САЩ Джо Байдън на среща в Овалния кабинет, че украинците "постигат напредък" в своята контраофанзива, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че според Столтенберг това може да укрепи тяхната позиция, когато се появи възможност по дипломатически път да се сложи край на войната с Русия.

 

Столтенберг се срещна в Белия дом с Байдън, който заяви, че ангажиментът на САЩ към НАТО е здрав като скала. Това става на фона на въпроси за това дали мандатът на генералния секретар на НАТО ще бъде удължен. Засега е планирано Столтенберг да напусне в края на септември след девет години на този пост.

 

"Подкрепата, която заедно оказваме на Украйна, сега вече е от значение на бойното поле", каза генералният секретар на НАТО. "Защото офанзивата започна и украинците напредват, постигат успехи", добави той.

 

"Все още е твърде рано, но това, което знаем със сигурност е, че колкото повече земя успеят да освободят украинците, толкова по-силни позиции ще имат те на масата за преговорите", подчерта Столтенберг.

 

Байдън отбеляза, че съюзниците от НАТО са станали по-единни по време на войната в Украйна и "ще градим върху тази движеща сила", когато алиансът се събере на годишната си среща на върха във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли.

 

Президентът на САЩ, който се стреми да запази единството на съюзниците от НАТО срещу Русия след началото на войната през февруари 2022 г., добави: "С божията благословия ще можем да запазим това единство".

 

Много страни членки на НАТО биха искали да се вземе решение по въпроса кой ще оглави алианса, когато техните лидери се съберат в Литва. Това не им дава много време да създадат нужния консенсус, който е необходим за избирането на нов лидер. Столтенберг не даде отговор на въпроса дали мандатът му би могъл да бъде удължен.

 

Срещата между Байдън и Столтенберг в Белия дом, четвъртата поред между двамата, се провежда в момент на особен риск и несигурност за НАТО, посочва агенцията.

 

Украйна, въоръжена със западни оръжия, е в началния етап на своята контраофанзива срещу Русия, която може значително да промени характера на войната, започнала преди близо година и половина. НАТО иска да продължи да подкрепя Киев, като същевременно избягва алиансът да бъде пряко въвлечен в конфликт с Москва.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени