Генсекът на НАТО: Нека дадем повече оръжие на Украйна, за да пречупи ситуацията в своя полза

Йенс Столтенберг коментира тежките боеве в Соледар и Бахмут

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че тежките боеве, които се водят в момента в Соледар и Бахмут в Донецка област, показват важността на оказването на военна помощ на Украйна, за да се защити от страната-агресор Русия.

 

Той подчерта, че украинските военни показват смелост, но за ефективен отпор на руските окупатори Украйна трябва да получи необходимото оръжие. Столтенберг каза това по време на брифинг с ръководителя на Европейската комисия в сряда, 11 януари, пише "Европейска правда".

 

"През последните дни видяхме ожесточени боеве около Бахмут и Соледар в Източна Украйна. Това още веднъж показва смелостта на украинската армия, която се бие, за да защити родината си. Също така показва колко жизненоважно е да увеличим военната си подкрепа за Украйна", каза той.

 

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс се изказа за заявлението на САЩ, Франция и Германия относно намерението им да предоставят на Украйна бойни машини на пехотата и леки танкове.

 

Той спомена и подкрепата, оказана на украинската държава от всички съюзници в НАТО и страните-членки на ЕС.

 

Според Столтенберг западната помощ за Украйна прави реална разликата на бойното поле. Той подчерта, че всички държави "в този ключов момент на войната трябва да направят много повече и много по-бързо".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени