Генсекът на НАТО пристигна на необявено посещение в Киев

Зеленски каза, че стаблизацията на фронта, мощта на украинската армия, поемането на инициативата на фронта и разгръщането на контранастъпателни действия зависят от три фактора

Столтенберг в Киев
Столтенберг в Киев Източник: УНИАН

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна днес на изненадващо посещение в Киев, където даде съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи "Украинска правда". 

 

Столтенберг каза, че страните членки на НАТО са се провалили в навременната доставка на обещаната помощ за Украйна. "Сериозните забавяния в подкрепата създадоха сериозни последици на бойното поле" за Украйна, заяви той, цитиран от Асошиейтед Прес.

 

"Липсата на боеприпаси позволи на руснаците да напреднат на фронтовата линия. Липсата на противовъздушна отбрана позволи на руските ракети да поразят целите си, а липсата на капацитет за удари в дълбочина позволи руснаците да концентрират повече сили", каза Столтенберг.

 

Зеленски каза, че стаблизацията на фронта, мощта на украинската армия, поемането на инициативата на фронта и разгръщането на контранастъпателни действия зависят от три фактора.

 

Първия, това е вече одобрената от междунардните партньори финансова помощ и положителни решения на правителствата им, вкл. САЩ в сферата на сигурността. Зеленски нарече този пункт "много сложен", но заяви, че го смята за изпълнен.

 

Вторият пункт е своевременното доставяне на оръжие и боеприпаси. Новите доставки вече са започнали да пристигат, но с бавни темпове. "Процесът трябва да бъде ускорен", призова той.

 

Третият пункт според него е какво конкретно от обещаната помощ ще достигне до Украйна. Той нарече този пункт "най-главният". 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени