Генсекът на НАТО Столтенберг ще оглави Централната банка на Норвегия след края на мандата си

Централната банка на Норвегия надзирава най-големия в света държавен фонд от 1,4 трилиона долара

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще оглави централната банка на Норвегия, съобщава Ройтерс. Постът се освобождава от 1 март. Столтенберг обаче вече заяви, че ако бъде назначен, ще изкара пълния си мандат начело на Алианса, който изтича през септември тази година.

 

Опозицията в норвежкия парламент обаче не е съвсем съгласна с това назначение, защото се опасява, че независимостта на банката ще бъде отслабена, ако бъде оглавена от бивш премиер.

 

Централната банка на Норвегия не само определя лихвените равнища и управлява финансовата стабилност, но също надзирава най-големия в света държавен фонд от 1,4 трилиона долара.

 

Столтенберг е икономист по образование и е бивш лидер на Трудовата партия. Той управлява норвежкото правителство през 2000-2001 г. и 2005-2013 г., а през 2014 г. оглави НАТО. Той е бил също министър на финансите и на енергетиката.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени