Герхард Карнер отбеляза приноса на България за охрана на външните граници на ЕС

Регионалните инициативи имат съществен принос към оперативното сътрудничество и сигурността, подчерта Калин Стоянов

Шенген
Шенген Източник: Shutterstock

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер даде висока оценка на сътрудничеството с България и отбеляза приноса на страната за охрана на външните граници на ЕС. Това се случи на министерската конференция на държавите от Залцбургския форум.


"Ефективното използване на инструментите за сътрудничество е от съществено значение за адекватния отговор на предизвикателствата, пред които се изправяме ежедневно", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на работните сесии.

 

В този смисъл той подчерта необходимостта от обмен на навременна и достоверна оперативна информация и открои ролята на съвместната работа с трети страни. Предвид общите интереси и успешното им отстояване българският вътрешен министър заяви подкрепа за инициативата Залцбургският форум да излезе със свои предложения и идеи за новия законодателен цикъл на Европейския съюз.


По актуалната тема за миграцията министър Стоянов открои подготовката за прилагане на новия Пакт за миграция и убежище – амбициозна и комплексна задача.

 

"За държавите на външна граница предизвикателствата са още по-големи, защото поемат основната отговорност за изграждане на адекватен капацитет и за изпълнението на скрининга и граничните процедури", отбеляза Стоянов и призова за намиране на иновативни решения за превенция на незаконната миграция, борба с мрежите за контрабанда на мигранти, и повишаване на ефективността на връщанията.

 

Министър Стоянов подчерта и приноса, който регионалните инициативи за засилено сътрудничество могат да имат в приоритетни области за сигурност на Шенгенското пространство като цяло.

 

В изказването си за сътрудничеството в областта на противодействието на нелегалната миграция министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер даде висока оценка на сътрудничеството с България и отбеляза приноса на страната за охрана на външните граници на ЕС и ограничаване на миграционните движения към Австрия.


В рамките на участието си в работната сесия, посветена на сигурността в държавите от Дунавския регион, България - като координатор на Приоритетна област 11 "Сигурност" на Дунавската стратегия заедно с Германия - настоя за споделен отговор на предизвикателствата в областта на сигурността.

 

"През годините засилихме нашето взаимодействие в борбата с корупцията, сигурността на документите за самоличност, борбата с трафика на хора, трафика на наркотици, хибридните заплахи, подобряването на контрола по речните пристанища и др. По този начин допринасяме за устойчивото развитие на региона", подчерта министър Калин Стоянов.

 

Той отбеляза необходимостта от продължаване на работата за сближаване на националните правни рамки и практики в контекста на дигитализацията, за да бъдат адресирани различните аспекти на киберзаплахите, свързани с агресията на Русия срещу Украйна.

 

В този смисъл вътрешният министър потвърди готовността на специализираното киберзвено на МВР да продължи редовния контакт с украинските си колеги, като оказва необходимата подкрепа.


В рамките на министерската конференция министър Стоянов проведе кратка среща с Оливие Ониди - координатор по Шенген на Европейската комисия. Двамата обмениха мнения по актуалната миграционна ситуация и перспективите по приключване на процеса по интеграция на България към Шенгенското пространство.

 

Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват девет държави от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения, припомниха от МВР.

 

В средата на декември 2023 г. Калин Стоянов участва в министерската конференция на държавите от Залцбургския форум в Словения. Той изрази тогава в позиция, че България настоява за пълноправно членство в Шенгенското пространство.

Още от "Светът"

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Политиката на Москва настройва все повече малцинствата в страната

Повсеместният недостиг на критични ракети за противовъздушна отбрана на Украйна възпрепятства способността на Украйна да защити своята критична инфраструктура срещу руски удари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени