Германия дава танкове "Леопард 2А4" на Чехия в замяна на старите Т-72

В рамките на компенсационния пакет за чешките доставки на военно оборудване за Украйна, Германия вече подари на Прага 14 танка "Леопард 2А4"

Леопард 2 A4
Леопард 2 A4 Източник: Twitter

Чешкото правителство е твърд подръжник на Украйна и е изпратило най-малко 62 от своите танкове на Киев от началото на войната, предаде АФП.

 

Прага също така увеличи разходите си за отбрана и се стреми да модернизира армията си, по-специално с помощта на германски танкове. Очаква се първите от тях да бъдат доставени по-късно през годината.

 

"Заменяме структурно остарялата съветска техника с нови, модерни машини, които могат да издържат в сегашните условия", заяви министърът на отбраната Яна Чернохова.

 

"Чешката армия ще се сдобие с 14 танка "Леопард 2А4" и една ремонтно-евакуационна машина", каза Чернохова. Тя благодари на германската страна, че "е в състояние да оцени по този начин помощта ни за Украйна, която е изправена пред брутална руска агресия".

 

В рамките на компенсационния пакет за чешките доставки на военно оборудване за Украйна, Германия вече подари на Прага 14 танка "Леопард 2А4".

 

През юни чешкото правителство съобщи, че през следващите няколко години ще закупи 77 танка "Леопард" германско производство. Това е част от споразумение за съвместно закупуване с други европейски държави, за да помогне за намаляване на цените.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени