Германия допълнително укрепва украинската противовъздушна отбрана, изпраща още ЗРК IRIS-T

Само през 2023 г. германската военна помощ за Украйна ще достигне около 5,4 милиарда евро

ПВО система IRIS-T
ПВО система IRIS-T Източник: Pinterest

Германия достави допълнително оборудване за противовъздушната отбрана на Украйна, включително две пускови установки с малък обсег на действие IRIS-T, съобщи на  сайта  си германското министерство на отбраната.

 

На Украйна са изпратени също десет радарни системи "Граунд обзървър 12"(Ground Observer 12) и над 4000 броя 155-милиметрови димни гранати натовски калибър, се посочва в списъка на германското правителство за военна помощ, който беше актуализиран днес. Украинската логистика ще бъде подсилена с четири тежки камиона със съответните ремаркета, както и с осем сменяеми устройства за товарене.

 

Само през 2023 г. германската военна помощ за Украйна ще достигне около 5,4 милиарда евро, обобщава ДПА. Агенцията посочва, че след САЩ Германия е един от основните военни поддръжници на Киев.

 

"Много благодаря на нашите партньори за "ИРИС-Т". Нашето небе ще бъде по-защитено", написа в социалните мрежи ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак. 

Любопитен факт е, че новите "ИРИС-Т", които се произвеждат в Германия, все още не се използват от Бундесвера, но вече са доказали качествата си в противовъздушната отбрана на Украйна.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени