Германия гони над 30 руски дипломати по подозрения за шпионаж

Резидентурите на тайните служби на Москва, разположени в посолството в Берлин и в няколко консулства, очевидно са по-натоварени днес, когато имат около 160 служители, отколкото по времето на студената война

Руското посолство в Берлин
Руското посолство в Берлин Източник: Посолство на РФ в Берлин

Външният министър на Германия Аналена Бербок се готви да изгони от страната повече от 30 дипломати на Руската федерация, съобщи германското издание "Фокус". "Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фейзър силно пришпори своите ловци на агенти. В скорошно интервю Фейзер, под чието ръководство са Федералната служба на криминалната полиция и Федералната служба за защита на конституцията, каза, че руските тайни служби непрекъснато използват нови начини за атака", пише изданието.

 

А Аналена Бербок отива по-далеч, тя директно планира да изгони повече от 30 акредитирани в Берлин руснаци. Според констатациите на органите за сигурност на Берлин, заподозрените дипломати използват дипломатическия си имунитет, за да вербуват незаконно германски информатори от политиката, бизнеса, науката и военните за агентурни, саботажни или дезинформационни операции.

 

Шпионите на Путин винаги са държали Германия в полезрението си. Така е било и преди, и след обединението. Резидентурите на тайните служби на Москва, разположени в посолството в Берлин и в няколко консулства, очевидно са по-натоварени днес, когато имат около 160 служители, отколкото по времето на студената война.

 

Според анализите в Германия атаката срещу Украйна е втвърдила фронтовете. Федералното правителство знае, че масовото експулсиране на заловените водещи агенти агенти няма да остане без последствия. "В замяна Кремъл ще обяви евентуално още по-голям брой германски дипломати за нежелани", обяснява служител на външното министерство пред "Фокус" .

 

През декември м. г. три дни преди Коледа службата за сигурност арестува 52-годишния Карстен Л., началник на отдел във Федералната разузнавателна служба (BND) от Вайлхайм в Горна Бавария. Твърди се, че Л. е разкрил на ФСБ на Русия строго поверителни документи за световния радио шпионаж на германското външно разузнаване. Карстен, който е баща на две деца е запазил пълно мълчание по време на разпитите. Неговият съучастник Артур Е. е изложил пред контраразузнаването няколко версии, така че пълният обхват на предателството все още не е изяснен.

 

В момента германското разузнаване BND работи, за да се защити по-добре срещу къртици и технически атаки. Партньорските служби от НАТО наблюдават с подозрение събитията в службата. "Всеки, независимо дали е американец, британец или французин, иска да бъде сигурен, че сътрудничеството с тайните служби с германците е сигурно и нищо не изтича", казва високопоставен правителствен служител.

Още от "Светът"

Бойци от украинския Международен легион удариха руска област с РСЗО "Град"

В района на Шебекино има боеве с използването на танкове, а бойците от Руския доброволчески корпус унищожават съпротивляващите се 20 руски граничари и 20 мобилизирани от ВС на РФ

Прочетете повече прочетете повече

Германия нареди затварянето на четири от петте руски консулства в страната като ответна мярка

Руското правителство каза наскоро, че най-много 350 представители на германската държава, включително такива, работещи в културни институти и училища, може да останат в страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени