Германия готви прехвърлянето на далекобойни крилати ракети "Taurus" на Украйна

Бундестагът засили натиска върху германския канцлер Олаф Шолц да достави на Украйна оръжия с голям обсег

Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus
Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus

Германия вероятно се готви да прехвърли ракети "Taurus" на Украйна. Според германското издание "Bild" управляващата коалиция е подготвила тайно предложение за снабдяване на Киев с повече боеприпаси, превозни средства и оръжейни системи. Гласуването на този пакет от помощи ще се проведе в Бундестага тази седмица.

 

Крилатите ракети "Taurus", които Киев отдавна иска, не се споменават директно в този проект, но се отнасят до "доставката на допълнителни оръжейни системи и боеприпаси с голям обсег, необходими на Украйна, за да може да извършва целенасочени атаки срещу стратегически важни цели далеч зад тила на руския агресор".

 

Крилата ракета Taurus
Крилата ракета Taurus Източник: Wikipedia

"Bild" от своя страна пояснява, че ракетите "Taurus" точно отговарят на това описание, тъй като могат да достигнат цели на разстояние над 500 километра. Франция и Обединеното кралство вече са доставили на Украйна своите крилати ракети Scalp и Storm Shadow, но те не се считат за толкова ефективни, колкото германските "Taurus".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени