Германия и Швейцария ще помагат на Кипър да спре бежанците

Швейцария ще предостави 10 млн. евро помощ

Нелегални мигранти в Кипър
Нелегални мигранти в Кипър Източник: CyprusInform.com

Германия и Швейцария ще помагат на Кипър да спре бежанците. Това е ключово споразумение за Средиземноморието, отбелязва в-к "Та Неа", цитиран от News.bg. Двете споразумения ще помогнат за ограничаване на нарастващия поток от пристигащи нелегално мигранти и облекчаване на препълнените приемни центрове, заяви кипърският вътрешен министър Никос Нурис.

 

Почти всекидневно лодки незаконно превозват хора от южните брегове на Турция до острова, а 70% от миграционния поток е от северната му част през демаркационната "зелена" линия, посочи Никос Нурис. Той отбеляза и че повечето търсещи убежище в Кипър са сирийци, които идват през Турция, на която ЕС плаща, за да ги задържи.

 

Почти всекидневно лодки незаконно превозват хора от южните брегове на Турция до Острова на Афродита. Повечето търсещи убежище в Кипър са сирийци, които идват през Турция, на която ЕС плаща, за да ги задържи. Освен това се забелязва тенденция Анкара да прехвърля бежанци в незаконно окупираната част на острова и оттам да ги подтиква да преминават в гръцката част, разкрива вътрешният министър Никос Нурис.

 

По тази причина гръцките власти в Кипър настояват Европейската агенция за гранична и брегова орана (ФРОНТЕКС) да наблюдава и контролира морската зона между Турция и Кипър. Никозия поставя това условие като част от новата имиграционна политика на ЕС. От своя страна Швейцария ще предостави 10 млн. евро помощ за подобряване на инфраструктурата за приемане и настаняване на мигранти в Кипър.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени