Германия изглежда е преодоляла третата вълна от КОВИД-19, заяви здравният министър

Редица европейски страни постепенно отварят магазини и ресторанти на открито

Йенс Шпан
Йенс Шпан Източник: Twitter

Германия изглежда е преодоляла третата вълна от заразявания с КОВИД-19- Това заяви днес здравният министър Йенс Шпан, който съобщи, че броят на случаите леко намалява, предаде Франс прес. "Тенденцията от последните седмици се потвърди. Третата вълна изглежда се е разбила", каза Шпан на пресконференция. "Броят на заразените отново спада, но продължава да е висок", уточни обаче той. Германия бе толкова силно ударена от третата пандемична вълна, че взе драстични мерки в опит да спре увеличаването на случаите и за пръв път реши да въведе вечерен час от 22.00 ч. местно време.

 

Редица европейски страни постепенно отварят магазини и ресторанти на открито, но повечето търговски обекти в Германия с изключение на крайно необходимите по преценка на властите остават затворени - някои не работят вече над шест месеца. Парламентът впрочем разреши днес да бъдат смекчени рестрикциите, засягащи ваксинираните и преболедувалите. Поведението на германците, ограничили своите контакти, е допринесло много за подобряване на ситуацията, отбеляза на същата пресконференция Лотар Вилер, президент на медицинския институт "Роберт Кох". Ускоряването на ваксинационната кампания в страната е "много радваща новина", добави той.

 

Близо 7,3 милиона души в Германия вече са получили по две дози ваксина, а първата доза е поставена на повече от 26 милиона. Има дни, в които лекарите инжектират над един милион души. Към днешна дата в Германия са регистрирани 3 491 988 заразени с КОВИД-19; през последните 24 часа са установени 18 485 нови случая. По данни на института "Роберт Кох" от началото на пандемията досега коронавирусът е взел около 85 000 жертви в страната.

Още от "Светът"

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени